Na vsebino

Pohod po poti osamosvojitve

Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina (PVD Sever DBK), odbor Metlika, je v soboto, 24. junija, organiziralo pohod po poti osamosvojitve in v spomin dneva državnosti.

Ob 8. uri smo se zbrali na bivšem Mednarodnem mejnem prehodu v Metliki. Predsednik metliškega odbora PVD Sever DBK Anton Žunič je vse prisotne pozdravil, na kratko predstavil namen pohoda in pot po kateri bo potekal pohod. Vse prisotne sta pozdravila tudi predsednik PVD Sever DBK Marjan Dragan ter županja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič. Županja je vsem prisotnim čestitala za praznik dneva državnosti ter poudarila delo in vlogo policistov med osamosvojitveno vojno leta 1991.

Višji policijski inšpektor Valentin Kuhar, zaposlen v oddelku za mejne zadeve in tujce na Policijski upravi Novo mesto, pa je predstavil način delovanje policije v notranjosti države ob ukinitvi mejnega prehoda in s tem mejne kontrole. Po pozdravnih nagovorih smo se fotografirali pri spominski tabli Sever, ki je postavljena v spomin osamosvojitvene vojne leta 1991 in takratni pohod motorizirane agresorske vojske na mlado samostojno državo Slovenijo.

Zatem smo nadaljevali pot po Mestnem logu, mimo Kaburjevih in po dolini Obrha ob postanku ob perišču ter izviru slednjega. Tu nas je sprejel Jože Nemanič, zaposlen v oddelku za kmetijstvo na Občini Metlika, ki je predstavil učno pot Obrh. Poudaril je namen obnove in izgradnje slednje, kar ima velik pomen za mesto Metlika in širše. Pot smo nadaljevali po Šolski ulici na Pungart, kjer smo obiskali spominsko tablo, kjer je imela takratna Teritorialna obramba skladišče orožja. S krajšim postankom in po okrepčilu smo pot nadaljevali po Urbanovi poti do Grabrovca do Antona Jakljeviča, hranitelja orožja med osamosvojitveno vojno, kjer je tudi postavljeno spominsko obeležje.

Vsem prisotnim članom PVD Sever DBK, odbor Metlika, so bile podeljene spominske medalje ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

Nadaljevali smo s prijetnim druženjem in poudarkom, da se naslednje leto znova srečamo na pohodu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj