Na vsebino

Poleg denarja ukradli tudi pištolo

V Bereči vasi je med 26. novembrom in 14. decembrom neznanec vlomil v počitniško hišo. Ukradel je električne vodnike in posodo z gorivom ter lastnika oškodoval za okoli 600 evrov. Včeraj med 14.30 in 20. uro pa je v Bojancih nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev, skozi pritlična vrata vlomil v stanovanjsko hišo ter sunil pištolo in denar.

S Policijske uprave (PU) Novo mesto ob tem ponovno opozarjajo, da v jesenskem in zimskem času obravnavajo več vlomov v poznih popoldanskih in večernih urah, praviloma takrat, ko stanovalcev ni doma. Storilci objekte in navade stanovalcev opazujejo, izkoristijo tudi krajšo odsotnost (odhod na sprehod, v trgovino, ...) ter vlomijo v hišo. Iz hiš kradejo predvsem denar in nakit.

Izkušnje kažejo, da so manj verjetni vlomi v hiše, kjer imajo nameščene alarmne naprave in video nadzor. Pomembno je tudi upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov, da ob odhodu od doma zaklepate vsa vrata in zapirate okna, ključev pa ne puščajte na tako imenovanih skritih mestih – v nabiralnikih, pod posodami za rože, pod predpražniki in podobno. Svetujejo, da tudi v primerih, ko od doma odidete le za krajši čas, v hiši pustite prižgano luč ali televizijski sprejemnik in na ta način zagotovite, da hiša ne daje videza, da v njej ni nikogar.

"Policisti in kriminalisti veliko pozornosti namenjajmo preprečevanju in preiskavam tovrstnih kaznivih dejanj. Občane pozivamo, da nas obveščajo v vseh primerih, ko v nekem okolju, soseski opazijo sumljiva vozila in osebe, ki v to okolje ne sodijo, si ogledujejo hiše in se morda pripravljajo na izvrševanje kaznivih dejanj. Tovrstna obvestila so namreč v veliko pomoč pri preiskavi morebitno izvršenega kaznivega dejanja," je zapisala Alenka Drenik Rangus s PU Novo mesto.

Če ob prihodu domov opazite sledi vloma, ne vstopajte in ne hodite po stanovanju, ampak takoj pokličite policiste na številko 113. Ničesar ne prijemajte ali premikajte, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju Metlike in Rakovca včeraj prijeli 22 državljanov Sirije in tri državljane Maroka, na območju Paunovičev pa državljana Afganistana, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. Policijski postopki s tujci še potekajo.

Vir: PU Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj