Na vsebino

Policija: Varnostne razmere na Črnomaljskem ugodne

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Policisti so lani na območju občine Črnomelj obravnavali 300 kaznivih dejanj, kar je 61 več kot leto prej. Uspešno so preiskali skoraj 63 odstotkov kaznivih dejanj, hujših kaznivih dejanj pa niso obravnavali, je zapisano v poročilu Policijske postaje Črnomelj o varnostnih razmerah na območju občine v letu 2020.

Veseli podatek, da se je zmanjšalo število kaznivih dejanj nasilja v družini. Teh je bilo lani 16, leto prej pa 23. V primerjavi z letom 2019 so obravnavali tudi več kot polovico manj kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Razloge vidijo v dobrem sodelovanju s pristojnimi ustanovami ter boljši preventivni dejavnosti.

Obravnavali so tudi znatno manj gospodarskega kriminala, nekaj manj je bilo v primerjavi z letom prej tudi kaznivih dejanj zoper premoženje. Od tega največ goljufij, tatvin in velikih tatvin.

So pa črnomaljski policisti lani obravnavali 196 kršitev javnega reda in miru, kar je 86 primerov več kot leto prej. Prevladovale so kršitve povezane z izzivanjem in spodbujanju k pretepu z elementi prekrškov nasilja v družini ter nedostojno vedenje do uradne osebe. Izrazito je bilo tudi povečanje kršitev predpisov s področja zagotavljanja varnosti in premoženja ljudi. Razlog je predvsem v epidemiji, saj je bilo ugotovljenih 300 kršitev zakona o nalezljivih boleznih.

Bolj učinkoviti so bili policisti v Črnomlju v boju s prepovedanimi drogami, saj so zaznali in obravnavali 16 tovrstnih primerov, lani devet.

Možje postave prometno varnost v največji belokranjski občini ocenjujejo kot dobro, čeprav so lani obravnavali 12 odstotkov več prometnih nesreč kot leta 2019. Zgodile so se tri prometne nesreče s smrtnim izidom, deset udeležencev se je huje poškodovalo. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost.

So pa lansko leto delo na PP Črnomelj znova zaznamovale povečane ilegalne migracije. Tako so obravnavali 2002 osebi (2616 v letu 2019), ki so ilegalno prestopile južno mejo. Po končanih postopkih so hrvaškim varnostnim organom uspešno vrnili 1901 osebo. Glavnina ilegalnih prehodov je bila med naselji Prelesje in Daljne Njive. Najbolj obremenjena območja ilegalnih migracij so naselja Breg, Radenci, Sinji Vrh, Vukovci, Preloka, Žuniči, Miliči, Zilje, Sečje selo, Učakovci, Vukovci in Damelj.

Mitja Frankovič, novi komandir Policijske postaje Črnomelj, varnostne razmere v občini v lanskem letu v primerjavi z letom prej, tako ocenjuje kot ugodne: »Predvsem stanje na področju prometne varnosti je bistveno bolj ugodno v vseh segmentih. Število kaznivih dejanj se je zmanjšalo, preiskanost teh dejanj pa je bila višja. Število kršitev s področja javnega reda in miru je glede na leto 2019 v porastu, nismo pa beležili nobenih množičnih kršitev, kar ocenjujemo kot ugodno.«

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj