Na vsebino

Policija zaostrila nadzor na meji s Hrvaško

Slovenska policija je zaradi povečanega števila nezakonitih prehodov južne meje zaostrila nadzor ob meji s Hrvaško in pri tem postavila tudi nadzorne točke. Mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengen izvajajo tako imenovane izravnalne ukrepe, so se pridružile še patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo poostrene nadzore. Policijske patrulje so postavljene v Rigoncah pri železniškem nadvozu, Trnovcu pri Metliki in Kalinu pri Obrežju. Za mejnim prehodom Obrežje policija izvaja tudi opazovalno službo. Patrulje stojijo tudi v krajih Rakitovec, Podgorje in Sočerga. Točke nadzora policija prilagaja razmeram, saj tihotapci ob policijskih kontrolah poiščejo druge poti.

Poklukar: Ne gre za vzpostavitev notranjega nadzora na meji

Notranji minister Boštjan Poklukar je zanikal, da bi šlo pri okrepljenem nadzoru meje s Hrvaško za vnovično vzpostavljanje notranjega nadzora na meji. "V tem trenutku tega ukrepa ni na mizi," je dejal v izjavi za medije. Je pa policija okrepila nadzor na najbolj kritičnih delih, kjer prihaja do povečanega števila nezakonitih prehodov, je dejal.

Pojasnil je, da so se mobilnim patruljam, ki delujejo v notranjosti države in od vstopa Hrvaške v schengenski režim izvajajo izravnalne ukrepe, pridružile še patrulje, ki v bližini nekdanjih mejnih prehodov izvajajo poostrene nadzore in sicer na območjih PU Novo mesto in PU Koper, kjer podatki policije kažejo na največjo obremenjenost. Točke nadzora pa bo policija, ki po Poklukarjevih zagotovilih deluje samostojno in neodvisno od navodil politike, prilagajala razmeram na terenu, saj tihotapci ob policijskih kontrolah poiščejo druge poti.

"Ne gre za vzpostavljanje notranje kontrole na meji, ampak za okrepljene izravnalne ukrepe, to je pomembna razlika. Slovenska policija jih izvaja na območjih ob meji, njihove aktivnosti bodo še naprej usmerjene predvsem v odkrivanje in prijetje tihotapcev in odkrivanje druge čezmejne kriminalitete, ki se nam seveda na tem območju pojavlja še toliko bolj obsežno,” je dejal. Policisti pa bodo izvajali t.i. nesistematične kontrole, ki temeljijo na indikatorjih in analizah tveganja.

"Današnji ukrep je še eden v vrsti izravnalnih ukrepov, s katerim bomo še v naprej zagotavljali visoko stopnjo varnosti prebivalkam in prebivalcem Slovenije. Moramo se zavedati, da migracij ni mogoče učinkovito upravljati šele na naših notranjih mejah, ampak jih moramo reševati v tesnem sodelovanju s širšo regijo in državami izvora," je dodal notranji minister.

"Nikoli ne reci nikoli" pa se je Poklukar odzval na vprašanje o možnosti vzpostavitve kontrole, kot je bila na meji s Hrvaško pred njenim vstopom v schengen v začetku leta. Notranji minister glede na število migrantov ocenjuje, da policija deluje odlično.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj