Na vsebino

Potopisno predavanje z naslovom Ljudstva sveta v Hiši dobrot Bele krajine

V Hiši dobrot Bele krajine danes, 14.10.2022, ob 18. uri pripravljamo potopisno predavanje z nazivom Ljudstva sveta.

Predavanje Ljudstva sveta je pregled več kot 17 let potovanj čez Azijo, Afriko ter Srednjo in Južno Ameriko.

Kot pravi predavatelj Zoran Furman, ga je na marsikaterem potovanju pot ponesla v oddaljene kraje in vasice, kjer ljudje še dan danes živijo po stoletjih starih običajih in navdih, ki jih ločijo od ostalih sorodnih ljudstev ali etničnih skupin v okolici. Razlikujejo se po zunanjem videzu, ko so: oblačila, tattoji, okraski, ki jih nosijo na sebi ali okrasijo dele telesa.

Zakaj so njihovi predniki začeli z za nas ne navadnimi običaji, pogosto niti sami ne vedo točno. V današnji, hitro spreminjajoči družbi in globalizaciji, te navade hitro izginjajo. Mlajše generacije jih ne ohranjajo več, ponekod se jih celo sramujejo.

Na primer dajanje velike glinene diske v spodnjo ustnico pri ljudstvu Mursi, na jugu Etiopije ali nenavadne lesene okrogle okraske v nosnice, kot jih lahko vidimo pri ženskah ljudstva Apatani v Indijski zvezni državi Arunachal Pradesh… V Pakistanu na severu zahodu je ljudstvo Kalašev, ki se imajo za potomce Aleksandra Velikega, so ženske znane po zanimivem pokrivalu, ki spominja na krono. To je samo nekaj od najbolj drugačnih ljudstev, katere smo spoznali na tokratnem tematskem potopisnem predavanju.

Gostimo svetovnega popotnika, popotniškega fotografa, potopisnega predavatelja, tudi zbiratelja zanimivih stvari, Zorana Furmana iz okolice Slovenskih Konjic. Vsebina njegovega nahrbtnika je odvisna od tega, kam potuje. Običajno je težak okrog 10 kg, k temu pa je treba prišteti še sedem do osem kilogramov foto opreme in računalnika. S seboj obvezno vzame fotoaparat, brez njega ne ve, če bi sploh lahko potoval.

Kaj ga je navdušilo za popotništvo, odkrivanje novih dežel, kultur, ljudi, najrazličnejših zanimivosti? Pravega odgovora nima. Že kot otroka ga je vedno vleklo k zemljevidom, zemljepis v osnovni šoli je bil njegov priljubljeni predmet. Sanjaril je o tem, kam bo nekoč šel, ko bo večji. Začelo se je z orientacijskimi tekmovanji, štopal je v Švedsko, Škotsko, leta 2004 pa je prvič odpotoval v Ameriko, kjer je poletje preživel v otroškem taboru. Že takrat pa je tudi sanjaril o potovanju s transibirsko železnico, ki ga je uresničil leta 2008.

Danes ob 18.00 v Hiši dobrot Bele krajine. Lepo vabljeni!

Vir: Hiša Dobrot Bele krajine

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj