Na vsebino

Poveljnik Čerkezov

16. julija 1944 v Metliki

Posnetek pogovora z Božo Praprotnik, Nova vas (Bloke), 7. maj 2024.

Boža Praprotnik (roj. Grčar) je leta 1944 z mamo živela v Metliki, oče Alojz Grčar – s partizanskim imenom Mitja Štajerc pa je bil v partizanih. Partizanska obveščevalna služba jih je 15. julija 1944 obvestila, da bo tisto noč hajka na Metliko. Njena mama je bila tik pred porodom in potrebno jih je bilo prepeljati na varno. Polda Prusova je zvečer na voz naložila še nekaj Metličanov in jih odpeljala na varno. Vrnili so se 18. julija v dopoldanskem času, v popoldanskem času pa se je rodila njena sestra Tatjana. Takrat so Nemci in njihovi sodelavci ubijali, ropali, požigali in posiljevali po Metliki in okoliških krajih.

Zgodba se nadaljuje po vojni, ko je bil Božin oče vojaški ataše v Washingtonu v Združenih državah Amerike. Poleti 1960, ob prazniku Egiptovske vojske, je bil povabljen v njihovo ambasado kot Jugoslovanski vojaški ataše. S seboj je vzel še Božo. Ko si je ogledovala znamenitosti ji je pristopil nek moški v uniformi, ki ga ni poznala. Začel jo je spraševati: »Punčka od kod si pa ti?« »Iz Jugoslavije« je ponosno odvrnila. »Od kod iz Jugoslavije«? »Iz Slovenije«, »Od kod iz Slovenije? »Mama je iz Metlike, oče iz Trbovelj.« Nakar ga je vprašala: »Poznate Metliko?« »Da, tam sem bil komandant Čerkezov med hajko v Metliki.« Takrat je pristopil oče in dejal: »Med to hajko je bila rojena dekličina sestrica, moja hčerka. Zdaj je stara šestnajst let.« Boža zapiše, da jo je spreletel srh. Moški, ki jo je spraševal je bil vojaški ataše zahodne Nemčije, s katero Jugoslavija takrat ni imela diplomatskih odnosov. V intervjuju, ki sem ga z Božo Praprotnik (roj. Grčar) posnel 7. maja 2024 v Novi vasi na Blokah, pa je Boža dodala, da je oče iz Washingtona sporočil v Beograd ime in priimek omenjenega vojaškega atašeja zahodne Nemčije. S povratno informacijo so ga obvestili, da je na seznamu zločincev.

Boža Praprotnik mi je v Novi vasi izročila tudi njen lastnoročni zapis o takratnem dogajanju.

V filmu prikazano slikovno gradivo:
Časopis: Naša skupnost (Ljubljana Moste-Polje), 1980, številka 24, str. 10. Fototeka Belokranjskega muzeja Metlika
Tatjana Bogdanovič (roj. Grčar)

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj