Na vsebino

Pozor, sprememba na semaforiziranem križišču v Metliki

Direkcija za infrastrukturo je v Metliki odstranila predhodno postavljen prometni znak »vožnja desno ob rdeči luči na semaforju«, s čimer zavijanje v desno pri rdeči luči na tem križišču ne bo več dovoljeno.

Direkcija RS za infrastrukturo je obravnavala poročilo monitoringa lokacij do zdaj postavljenih znakov za zavijanje v desno na državnih cestah in ugotovila, da taka prometna ureditev negativno vpliva na prometno varnost pešcev in kolesarjev, ki prečkajo smer, s katere se izvaja manever zavijanja v desno pri rdeči luči, še posebej pri prečkanju iz desne smeri, ko je voznikova pozornost bolj osredotočena na promet vozil iz leve smeri. Na poslabšanje prometne varnosti pešcev vpliva tudi zmanjšana preglednost na mestu označene prečne široke črte ob semaforju. V primeru zmanjšane preglednosti mora vozilo zapeljati do roba vozišča in če takrat proste poti ni, vozilo obtiči ustavljeno na prehodu za pešce, kjer pa imajo pešči in kolesarji v tem trenutku zeleno luč.

Naslednji negativni vpliv, ki vpliva na prometno varnost pešcev in kolesarjev, je tudi podaljšano praznjenje pasu po zaključku zelene faze, ko vozila brez ustavljanja nadaljujejo vožnjo v rdečo luč. Manever vpliva tudi na tok glavne smeri. Na osnovi monitoringa opažajo tudi nestrpnost voznikov v koloni v primeru, da prvo vozilo namerava naravnost, kar privede do prehitevanja kolone po levi in nato zavijanje pred kolono v desno.

Z upoštevanjem zgoraj navedenih dejavnikov in rezultatov monitoringa bo Direkcija zaradi prisotnosti ranljivih skupin, kot so kolesarji in pešci, še posebej šoloobvezni otroci, odstranila predhodno postavljene prometne znake 2444 »vožnja desno ob rdeči luči na semaforju« na državni cesti G2-105 odsek 0256 Novo mesto (Revoz) – Metlika v km 26,346 in odsek 0258 Metlika – Most čez Kolpo v km 0,016, s čimer zavijanje v desno pri rdeči luči v tem križišču ne bo več dovoljeno.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj