Na vsebino

Predavanje in razstava dr. Barbare Turk Niskač o igri in delu

V sredo, 12. 1. 2022, smo v Knjižnici Črnomelj gostili dr. Barbaro Turk Niskač, dr. etnologije, kulturne in socialne antropologije, ki je zaposlena na Inštitutu za slovensko narodopisje, ZRC SAZU.

V svojem izredno zanimivem predavanju je razkrila kako so se delo, igra in prosti čas otrok na Slovenskem spreminjali skozi različna časovna obdobja glede na politične, ekonomske in družbene okoliščine in se osredotočila na rezultate raziskave o vključevanju otrok v delo v vsakdanjem življenju. Skozi vključevanje v delo naj bi se otroci učili določenih veščin, še pomembneje pa naj bi tako razvijali svoje osebnosti v skladu s kulturno-vrednostnim sistemom družbe.

V svoji raziskavi je med drugim ugotovila, da čeprav otroci sami ločujejo med igro in delom kot dvema ločenima dejavnostma, da jim tako delo kot igra lahko predstavljata način, kako otroci vzpostavljajo odnose, ustvarjajo pomene o sebi in o svetu, osmišljajo svoje bivanje, raziskujejo zmožnosti človeške izkušnje, odkrivajo, ustvarjajo in izumljajo ter uživajo v skupnem udejstvovanju.

Več rezultatov raziskave si lahko preberete v knjigi z naslovom O igri in delu: antropologija zgodnjega otroštva, ki je izšla pri Založbi ZRC SAZU leta 2021, in je na voljo za izposojo tudi v Knjižnici Črnomelj in v Krajevni knjižnici Semič.

V prostorih knjižnice si je moč ogledati tudi razstavo fotografij z naslovom Delo in prosti čas z vidika otrok in mladostnikov, ki je rezultat etnografske raziskave v katero je avtorica vključila otroke različnih starosti iz mestnega in podeželskega okolja. Razstava bo v Knjižnici Črnomelj odprta do 16. februarja 2022. Prijazno vabljeni k ogledu v času odprtosti knjižnice.

Vir: Knjižnica Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj