Na vsebino

Predsednik republike na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku v Črnomlju

V telovadnici OŠ Mirana Jarca v Črnomlju je včeraj potekala prireditev Občine Črnomelj ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so podelili Župančičeva priznanja za leto 2019.

Zbrane je najprej nagovoril župan Andrej Kavšek, ki je med drugim povedal, da je kultura naš vsakdan. Zato si ne smemo dovoliti, da se kulture spomnimo le ob kulturnem prazniku. Nenazadnje smo kot narod preživeli samo zaradi naše trdne kulture.

Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je v nagovoru izpostavil pomen in vpliv kulture na našo narodno identiteto, ustanovitev lastne države in Slovencev kot nacije. Orisal je impozanten zgodovinski lok od Trubarja do danes in dejal: “Z izpričevanjem narodne istovetnosti smo izpričevali željo po svoji državi. Z ustanovitvijo lastne države pa smo se oblikovali kot nacija.” Spomnil je, da so osnutek ustave nove samostojne države oblikovali kulturniki in se zahvalil vsem, ki skrbijo, da kultura, ne glede na razlike, ki so med nami, ostaja trden most povezovanja.

Na prireditvi so podelili Župančičeve diplome za pomembne enkratne dosežke in uspehe na področju kulturnega udejstvovanja. Te so prejeli Nastasja Schweiger, Jaka Birkelbach in Andrej Kunič. Kulturna priznanja so poimenovana po belokranjskem rojaku Otonu Župančiču, enemu največjih slovenskih književnikov, rojenemu v Vinici.

Po podelitvi je sledil kulturni program, ki ga je pripravila OŠ Mirana Jarca Črnomelj v sodelovanju z Glasbeno šolo Črnomelj, JSKD-jem OI Črnomelj in starši.

V prilogah spodaj lahko prisluhnete govoru župana in predsednika ter preberete obrazložitve Župančičevih priznanj, video posnetek kulturnega dela prireditve pa si lahko ogledate TUKAJ.

Zvočni zapis

  • - Govor župana Andreja Kavška

  • - Govor predsednika Boruta Pahorja

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj