Na vsebino

Predstavitev Bele krajine in Jurjevanja na Dunaju

V Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju je 10. aprila, v organizaciji predstavništva Slovenske turistične organizacije na Dunaju potekal dogodek, posvečen predstavitvi Slovenije in Bele krajine. Na njem so povabljeni gostje iz avstrijskega turističnega gospodarstva imeli priložnost spoznati bogato kulturno dediščino, naravne lepote in tradicijo te čudovite slovenske regije.

Posebna pozornost je bila namenjena napovedi 60. jubileja najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji - Jurjevanja. Jurjevanje, ki bo letos potekalo od 19. do 23. junija, je eden izmed najpomembnejših kulturnih dogodkov v Beli krajini, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. Festival ponuja izjemno priložnost za doživetje tradicionalne belokranjske folklore, glasbe, plesa, obrti in regionalne kulinarike.

V uvodnem govoru je zbrane pozdravil podžupan Občine Črnomelj Jaka Birkelbach, ki mu je sledila predstavitev programa festivala. Ta bo obsegal tradicionalne folklorne nastope domačih in tujih skupin, koncerte, razstave ter druge kulturne dejavnosti. Jurjevanja se bo letos udeležila tudi Folklorna skupina Dragatuš, ki je za ta večer na Dunaju pripravila prav poseben nastop z različnimi belokranjskimi plesi in pesmimi. Gostom so poleg tega predstavili glasbili bandoniko in drumlico ter nekatere običaje in jih povabili na plesišče, da so z njimi zaplesali.

RIC Bela krajina je goste nato povabil na degustacijo lokalnih jedi ob spremljavi vin iz Vinske kleti Metlika. Okusili so belokranjsko pogačo, ajdovo, orehovo in prosto potico ter črnomaljske preste, ki jih je pripravila Bernarda Kump. Postregli so certificirane izdelke KBZ Belokranjsko.

Večer je bil priložnost za spodbujanje medkulturnega dialoga ter promocijo slovenske kulture in turizma. Med povabljenimi gosti je bilo tudi približno 35 predstavnikov turističnih agencij in novinarjev, kar dodatno kaže na pomen in zanimanje za tovrstne predstavitve.

Vir: Predstavništvo STO na Dunaju, RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj