Na vsebino

Preverite kakovost reke Kolpe in njeno temperaturo

Foto: Jan Kocjan
Foto: Jan Kocjan

Če bi se radi ob napovedanih visokih temperaturah, ki bodo v teh dneh v jugovzhodnem delu države presegle 30 stopinj Celzija, osvežili na enem od naravnih kopališč ob reki Kolpi, lahko pred obiskom preverite najnovejše podatke o kakovosti in temperaturo vode v reki.

Agencija za okolje (Arso) na interaktivnem zemljevidu spremlja podatke z 48 uradnih kopališč v Sloveniji, večina teh je v bližini vsaj ene od 170 postaj za merjenje temperature površinskih voda. Zadnji podatki so z dne 12. junija 2023, z oznako »skladno« pa so označena prav vsa kopalna območja na Kolpi, vključno z merilnim mestom Primostek – stopnice.

Preverjajo, da v kopalni vodi ni fekalnega onesnaženja

Ustreznost vode za kopanje ugotavljajo z merjenjem dveh bakterij (Escherichia coli, intestinalni enterokoki), ki sta pokazateljici morebitnega fekalnega onesnaženja. Meritve mikrobiološke kakovosti v obdobju kopalne sezone izvajajo vsakih 14 dni. Kopalna sezona za morska kopališča traja od junija do 15. septembra, za celinske vode pa od 15. junija do konca avgusta. Stanje kopalnih voda Arso ugotavlja s pomočjo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj