Na vsebino

Prevzem oblasti v Črnomlju

Debeli četrtek

Četrtek popoldan. Ob 16.45 je v center mesta prispela povorka maškar. Zastave, zvok sirene in stara kočija so nakazali, da se bo v starem mestnem jedru nekaj dogajalo. In res se je. Že sam pogled v zrak je pričal, da je v mestu nekaj novega. Nove zastavice, barvni trakovi, med njimi pa v vetru plapolajo zastave Pustnega društva Presta. Zvoki črnomaljske godbe na pihala so prisotne popeljali v predajo sedemdnevne »ablasti« sedanjega župana Andreja maškaram. V uvodu so maškare predstavile pravila, ki so že davno zapisali naši predniki v veliko knjigo z namenom, da se stare modrosti ne pozabijo. Tudi črnomaljska gospa je imela pravila, katera je delila svojim someščanom.

Pustni starešina je od župana Andreja, ki je v tedenskem odstopu, prejel ključe občinske blagajne. Besede župana Andreja: »Saj je nihče noče, je prazna,« maškar niso prepričale (možakar blefira) in so jo z odprtimi rokami sprejele. Saj veste - denar je stekel tudi v novi vrtec. To je priznal tudi župan Andrej, ki to danes po tradiciji maškar ni več. Kot da maškare tega ne vedo. Vedo, saj so v prejšnjih prevzemih »ablasti« navijale in spet navijale za nov vrtec. Torej je zasluga za novi vrtec tudi zasluga maškar. Občina ima odprte nove projekte, tako, da res ni čudno, da denarja ni. Ampak, maškare ne bi bile maškare, če ne bi mahale s čarobno palico: »Lahko bi naredili krožno pešpot ob obrežju Lahinje in Dobličice. Tako bi občina privarčevala, ker bi se ljudje sprehajali in bi bili posledično bolj zdravi. Torej, prihranek zdravstvu. In, ja, tu je še javni WC. Odlično! Veste, koliko muk, sr…. bo manj, ker gre vse to v WC? Potegneš vodo in to je konec! Pardon, a otvoritev je jutri, torej vse sr…se bo danes odneslo domov. Saj veste - jutri je novi dan in nič več ne bo isto kot prej. Besede modrega moža, ki so aktualne tudi danes. Ja, veliko idej, denarja malo in zadrega je tu. Toda, maškare prevzamejo »ablast« vsako leto, pogledajo nazaj, da vidijo, kaj se je naredilo, ali kdo je bil priden in kdo poreden. Maškare ne pozabijo.

Torej, maškar ne moti prazna blagajna. Župan na tedenskem odstopu si je želel, da se blagajna v tem času napolni in se polna vrne njemu nazaj. Optimist! Ali pa dober gospodar. Ker če je denar, se lahko marsikatera želja ali ideja izpolni. Želja župana Andreja na »prisiljenem dopustu« je ureditev starega mestnega jedra. Odlično!

A roko na srce, tudi maškare so polne idej. Včasih neumnih in odštekanih. Včasih kritičnih, včasih vizionarskih s pogledom naprej. In če komu na obraza prikličejo nasmeh, so na dobri poti, da delajo dobro za svoje meščane. Teden dni, sedem dni imajo, da se maškare dokažejo kot dobri gospodarji.

To delajo že uradnih 50 let. Brez njih Pustnega društva Presta, ne bi bilo, oz. ne bi bilo to, kar so danes. Vsako leto maškare nadgrajujejo svoje delo, ideje, zamisli. Zato se je četrtkov popoldan zaključil z zahvalo možem, ki so dolgoletni, še aktivni člani Pustnega društva Presta, tudi ustanovni člani. To so Tone, Đus, Učo, Burduš starejši, Vika, Jurk, Rojc. Zahvalo je dobil tudi sedanji predsednik drušva, Burduš mlajši, ker je tisto vodilo, ki ustvarja, realizira zamisli za vsakoletno pustovanje.

Ja, pustovanje je sklop dela in idej velikega števila ljudi. Zato si le oblecite pustni kostum, se nasmehnite in se nam pridružite na pustni povorki v nedeljo.

Vir: Pustno društvo Presta

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj