Na vsebino

Priznanje za življenjsko delo dr. Juliju Nemaniču

V Novem mestu so po petih letih prejšnji ponedeljek spet podelili Nahtigalova priznanja. Akademski večer je pripravila Dolenjska akademska pobuda in njen predsednik Janez Usenik je pojasnil, zakaj so po petih letih obudili Nahtigalova priznanja (priloga spodaj).

Priznanje za življenjsko delo so podelili doktorju Juliju Nemaniču iz Drašičev v Beli krajini, ki je svoje življenje posvetil vinarstvu in raziskovalnemu delu na tem področju. Tudi izjavi dr. Nemaniča lahko prisluhnete v prilogi.

Nemaniču so priznanje za življenjsko delo podelili za raziskovalno in izobraževalno delo na področju vinarstva. V utemeljitvi so zapisali, da njegova bibliografija obsega več kot 700 enot, med katerimi so domače in tuje publikacije, znanstveni članki, monografije in drugi prispevki. Nemanič je bil tudi mentor številnim raziskovalcem in vodja več raziskovalnih enot ter strokovnih združenj na področju vinarstva, so še zapisali.

Nahtigalovo priznanje so prejeli še doktorica Lea-Marija Colarič-Jakše, magistra Branka Klemenčič iz Črnomlja in doktor Riste Štrekovski.

Klemenčičevi so priznanje za mentorsko delo z mladimi podelili zaradi uspešnega mentorskega dela z dijaki Gimnazije Novo mesto. V utemeljitvi so pojasnili, da gre za dolgoletno mentorstvo na področjih farmacije, medicine in kemije, Klemenčičeva pa hkrati s poučevanjem kemije več let vodi različne obšolske dejavnosti.

Po podelitvi je sledil pogovor z evropsko poslanko Violeto Bulc (na temo transport, promet, logistika).

Zvočni zapis

  • - Julij Nemanič

  • - Janez Usenik

Vir: Radio 1 / STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj