Na vsebino

Problemom s parkiranjem ni videti konca

Problem parkiranja v Starem trgu ob Kolpi se vleče že deset let oziroma od takrat, ko se je obnovilo staro mestno jedro in v njem ni predvidenih parkirnih mest. Hiše so tam strnjene, dvorišč skorajda ni. Domačini se tega dobro zavedajo, kaj pa turisti? Kot je na eni izmed črnomaljskih občinskih sej opozorila svetnica Renata Butala, bi morali biti turisti na nek način obveščeni, da parkiranje v vaškem jedru ni možno. »Označiti je potrebno območje prepovedanega parkiranja ali pa uvesti režim parkiranja za 15 minut. Gradbeno dovoljenje za parkirišče pod igriščem je bilo pridobljeno, dalje nič. Krajevna skupnost je dala predlog za ureditev parkirišča pod cerkvijo, kjer bi bilo potrebno postaviti samo kakšno luč in mogoče zaenkrat samo malo utrditi teren, navoziti pesek ter ustrezno označiti parkirišče,« je zapisala.

Vinko Kunič, vodja oddelka za varstvo okolja in urejanje prostora na Občini Črnomelj, pravi da so v letu 2013 na Direkcijo RS za infrastrukturo posredovali predlog za ureditev počivališča in parkirišča ob regionalni cesti Stari trg ob Kolpi - Kot ob Kolpi pri lokaciji čistilne naprave. Plato počivališča je že narejen, deloma tudi asfaltiran, ni pa dokončno urejen in opremljen ter označen, prav tako ni še urejeno lastništvo zemljišč. »Kljub našim večletnim prizadevanjem ta projekt še ni izveden. Možno pa je parkiranje vozil na tem platoju, ki je od naselja oddaljen okoli 200 metrov. Direkciji bomo predlagali postavitev oznak za parkirišče, dokler ne bo urejeno počivališče. V samem trgu parkiranja vzdolž regionalne ceste zaradi ožjega vozišča in pločnikov ni mogoče urediti, kar smo že večkrat pojasnili. Gre za državno cesto na kateri promet ureja Direkcija RS za infrastrukturo in ne občina. Z znaki za omejitev parkiranja ne bomo rešili tega problema in tega DRSI ne bomo predlagali,« še pravi Kunič.

Občina je sicer v letu 2016 izdelala projektno dokumentacijo za ureditev desetih parkirišč pri igrišču in za gradnjo so aprila 2017 tudi pridobili gradbeno dovoljenje. Zaradi pomanjkanja sredstev v občinskem proračunu, parkirišče še ni izvedeno, izvedena so samo pripravljalna dela. »Tudi ta parkirišča so oddaljena vsaj 200 metrov od centra trga in bodo uporabna za tiste, ki jim kratek sprehod po trgu ne bo odveč,« še odgovarja Kunič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj