Na vsebino

Racu bi postavili spominsko obeležje

Občina Črnomelj je prejela predlog za postavitev spominskega obeležja lani preminulemu gledališkemu in filmskemu igralcu Radku Poliču - Racu, ki se je leta 1942 rodil v Črnomlju. Pobudo za postavitev obeležja je dal Gorazd Cuznar, predlog pa je na zadnji seji črnomaljskega občinskega sveta predstavil občinski svetnik Janez Perušič (SD).

»Za Radkom Poličem - Racem je v slovenskem kulturnem prostoru nastala praznina, ki jo bo težko nadomestiti. Črnomaljci in Belokranjci smo lahko ponosni, da se je v našem kraju rodil takšen velik umetnik, ki so ga nekateri poimenovali kar s prispodobo 'velika in nežna igralska zverina'. Zato menimo, da bi se mu Črnomelj, kot njegov rojstni kraj, lahko poklonil s spominskim obeležjem. Lahko smo ponosni, da je v našem kraju pognal korenine tako velik umetnik,« so med drugim zapisali v omenjenem predlogu.

Radko Polič - Rac se je rodil 18. avgusta 1942 v Črnomlju, v hiši na Suhem mostu. V rojstni kraj se je rad vračal, saj je tukaj pustil veliko spominov na svoje otroštvo in starše, ki so starost preživeli na Stražnjem Vrhu. Svoje prve igralske korake je začel ravno v Črnomlju, ki jih je popisal v avtobiografiji, kako so otroci izvajali predstavo za svoje domače in je vse skupaj izpadlo kot simpatična in nagajiva otroška igra. Kdo bi si takrat mislil, da se lahko iz takšne otroške nagajivosti razvije tak velikan igralskega žanra, ne le v slovenskem, ampak tudi širšem prostoru, so v obrazložitvi zapisali pobudniki postavitve spominskega obeležja.

V svoji igralski karieri je Radko Polič oblikoval blizu sto gledaliških vlog. Nastopil je v skoraj 60 celovečernih filmih, odigral več kot 50 vlog v televizijskih filmih, dramah in serijah ter sooblikoval več kot 100 radijskih iger. Večino dramskih vlog je ustvaril v slovenskem gledališču od Trsta in Nove Gorice preko vseh profesionalnih odrov od Ljubljane do Celja in Maribora. Na odrih in na gledaliških festivalih nekdanje Jugoslavije je bil vselej iskan in cenjen igralec.

S prvim velikim priznanjem strokovne kritike in občinstva ga je leta 1970 nagradilo Borštnikovo srečanje, sledila je nagrada Prešernovega sklada (1972), nato so se kar vrstile nagrade za filmske vloge ter nove Borštnikove nagrade (1979, 1981, 1988, 1991). Nagrajen je z dvema Sterijevima nagradama za igralsko stvaritev (1979 in 1982), sarajevski festival MES je njegovo igro ovenčal z Zlatim lovorjevim vencem (1987). Prejel je Župančičevo nagrado (1991) in nagrado za najboljšo uprizoritev na Festivalu monodrame na Ptuju (2001).

Rac je tudi dobitnik dveh najbolj pomembnih nagrad v Sloveniji, leta 2002 je prejel Borštnikov prstan, to je najbolj prestižna nagrada za dramsko igro. Nato je leta 2007 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo in se s tem vpisal med nesmrtne umetnike ter dobitnike te nagrade.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj