Na vsebino

Računsko sodišče pri poslovanju Občine Semič ugotovilo več nepravilnosti

Računsko sodišče je pri pregledu poslovanja Občine Semič v letu 2022 odkrilo več nepravilnosti. Med drugim je nepravilnosti odkrilo pri prodajah nepremičnega premoženja, oddaji prostorov v najem, javnih naročilih in zadolževanju občinskih podjetij. Občini je zato za poslovanje izdalo mnenje s pridržkom in več priporočil.

Revizorji so med drugim ugotovili, da občina v osmih primerih prodaj oziroma menjav nepremičnega premoženja, osmih primerih oddaje stvarnega premoženja v brezplačno uporabo in dveh primerih oddaje prostorov v najem ni imenovala skrbnika pravnega posla oziroma ga ni določila v pogodbi. Z enim uporabnikom poslovnega prostora je sklenila neposredno pogodbo o brezplačni uporabi, čeprav za to niso bili izpolnjeni pogoji. Poslovni prostor je oddala v brezplačno uporabo za nedoločen čas, v eni najemni pogodbi in devetih pogodbah o brezplačni uporabi poslovnih prostorov pa ni določila obveznosti najemnika, da krije vse predpisane stroške.

V primeru investicijskega vzdrževanja cestne infrastrukture je občina aneks k pogodbi zaradi izvedbe več del v znesku 19.972 evrov sklenila šele po zaključku del. Pridobila je finančno zavarovanje za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti s prekratkim rokom veljavnosti, gradbeno dovoljenje za izvedbo del je pridobila po opravljenih delih.

Občina je poleg tega društvu zagotavljala brezplačno uporabo javnega športnega objekta oziroma površin za šport v naravi, ne da bi izvedla javni razpis in ni imela sprejetega lokalnega programa za kulturo za obdobje štirih let. Na javnem razpisu za področje kulture županja Polona Kambič prepozno prejetih dopolnitev vlog ni zavrgla s sklepom, zaradi česar so bila sredstva v znesku 19.127 evrov razdeljena nepravilno. Sedmim prejemnikom je dodelila in izplačala sredstva v skupnem znesku 8.490 evrov, ne da bi prej izvedla javni razpis oziroma javni poziv. Desetim prejemnikom je dodelila in izplačala sredstva v skupnem znesku 12.640 evrov brez sklenjene pogodbe o dodelitvi sredstev.

Po ugotovitvah revizorjev občina od javnega zavoda in treh javnih podjetij, katerih ustanoviteljica oziroma soustanoviteljica je, podatkov o stanju zadolženosti na dan 31. 12. 2022 ni pridobila pravočasno.

Računsko sodišče je Občini Semič podalo priporočila za izboljšanje poslovanja, ni pa zahtevalo predložitve odzivnega poročila, saj je občina med revizijskim postopkom, kjer je bilo mogoče, sprejela ustrezne popravljalne ukrepe za odpravo razkritih nepravilnosti oziroma ukrepe, ki bodo zmanjšali možnost nastajanja istovrstnih nepravilnosti v prihodnje.

Vir: Računsko sodišče, foto: Uroš Novina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj