Na vsebino

Razstava Sare Miketič v knjižnici

V predprazničnem tednu smo včeraj pripravili zadnjo letošnjo razstavo v sklopu likovnega natečaja Talenti - razstave mladih likovnikov v knjižnici. Svoja dela je na ogled postavila Sara Miketič, učenka 8. razreda OŠ Belokranjskega odreda Semič.

Sara ustvarja že vse od otroštva. Zelo zgodaj je bilo zaznati, da ima talent za slikanje in risanje. Tega je prav gotovo podedovala od svoje mame, ki, kot pravi sama, prav tako zelo lepo riše. Osrednji motivi njenih del oz. njenega ustvarjanja so predvsem portreti. Sara se je udeležila tudi nekaterih likovnih natečajev, kot npr. Extempore mladih likovnikov, natečajev Moja domovina - hodim po naši rodovitni zemlji, Evropa v šoli, Deseta dežela, Bodi umetnik – za katera je prejela tudi priznanja.

O mladi ustvarjalki in njenem talentu je na odprtju razstave spregovoril njen mentor v šoli, prof. likovne umetnosti Miha Henigsman.

Akademski slikar in tudi član strokovne komisije Robert Lozar, pa je o mladi ustvarjalki zapisal takole: »Sara Miketič je mlada ustvarjalka. Njena dela so po motiviki čisto značilna za njeno starost. Tihožitja, prizori iz narave, portreti, upodobitve živali in iz tega nabora podobe okostnjakov niti ne odstopajo preveč. So pač del odraščanja, navdušenja nad nenavadnim, šokantnim. Kar me je v njenih delih razveselilo, je slikarska vehemenca, odločnost poteze, prisotnost 'rokopisa' ustvarjalke. Zaradi škodljivega vpliva interneta se mladi likovniki prepogosto zatekajo v iskanje izlizanih, natančnih upodobitev realnosti, iščejo popolno kopijo. Sari je zaenkrat uspelo ohraniti svojo izvirno gesto, ki jo dopolnjujejo tudi nenavadne kompozicije, v katerih pomembno, enakovredno vlogo, kar je seveda prav, igrajo ozadja upodobljenih predmetov. Tako se veje dreves prepletajo s svetlim ali temnim ozadjem v zanimivo igro menjav prostora in oblike. Upajmo, da bo Sara še naprej ustvarjalna in da bo, zahvaljujoč tudi odličnim mentorjem, v semiškem koncu del ekipe mladih likovnikov, ki nas razveseljujejo na razstavah«.

Odprtje so z izbranimi skladbami na klaviaturah popestrili učenci Glasbene šole Črnomelj. Predstavili so se Lina Jukič, Eva Mohorič in Gašper Spreizer, ki se učijo pri prof. Dušanu Šuštarju.

Razstava bo v prostorih Knjižnice Črnomelj na ogled do 13. januarja 2023.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj