Na vsebino

Razstava »Slovenske pisateljice 20. stoletja«

Knjižnica Črnomelj je ob 8. marcu pripravila razstavo z naslovom Slovenske pisateljice 20. stoletja in tako na ogled postavila izbor del slovenskih avtoric, ki so bile rojene med leti 1900 in 1999.
V sklopu prireditve Razvajaj se v mestu, so si obiskovalci lahko v Cerkvi sv. Duha ogledali izbor knjig 54. slovenskih pisateljic, ki so ustvarjale v 20. stoletju. Poleg omenjenega smo na ogled postavili tudi izbor domoznanskega gradiva belokranjskih avtoric, ki jih knjižnica hrani v svoji zbirki.
Dejstvo je, da so bili do konca štiridesetih let 19. stoletja predstavniki slovenske literarne in slikarske umetnosti le moški in šele v tem času se kot avtorice prvič pojavijo tudi ženske. Stopile so na pot ustvarjalnosti, razpete med vlogo, narekovane od družbe, kjer je bila žena le gospodinja in mati ter željo izraziti lastna občutja.

Vstop v svet umetnosti, ki je bil do tedaj rezerviran le za moške, ni bil lahek. Kar se nam danes zdi samoumevno, leta 1883 še ni bilo, saj je Ernestina Jelovšek v Ljubljanskem zvonu zapisala:
»Znano mi je sicer, da ženski v obče ne pristoji ponašati se s pisateljskim peresom in še manj spuščati se v književne boje, a če se jaz danes usojam stopiti pred slavno občinstvo, ne vabi me k temu dehteči lovor, nego veleva mi najsvetejše čustvo otroške in domovinske ljubezni.«

Njihova prisotnost z vedno večjim številom ustvarjenih del pa je sodobnikom pokazala, da je literarna ali katera koli umetnost nekaj v čemer se lahko izrazijo tako moški kot ženske. Po drugi svetovni vojni so se začele družbene spremembe, ki so pripomogle k enakopravnosti spolov, kar je vplivalo na dvig ženske samozavesti ter večjo možnost materialne neodvisnosti. S svojim umetniškim ustvarjanjem ženske danes prispevajo odločilni delež h kulturnemu razvoju in bogatenju slovenskega naroda tudi danes.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj