Na vsebino

RK Metlika: pomoč prostovoljcev in dobrodelni projekti

V Območnem združenju Rdečega križa Metlika so v teh dneh polno zaposleni. V okviru že uveljavljenih nalog, povezanih z ukrepi zaradi covida-19, so ponovno pregledali pripravljenost prostovoljcev in članov ekip prve pomoči za izvajanje nalog in pomoči na terenu. Tam je trenutno do 10 prostovoljcev, ki skrbijo za razvoz hrane, dovoz potrebščin iz trgovine za tiste v karanteni, izvajajo pa tudi prevoze občanov v zdravstvene ustanove in ostale nujne opravke. Poleg tega so danes s prostovoljnim delom v UKC Ljubljana pričeli tudi bolničarji Rdečega križa Metlika. Pomagali bodo predvidoma dva do tri tedne, štiri do pet dni tedensko, delo pa bodo izvajali v treh izmenah.

Številni dobrodelni projekti

Ob izteku leta so v Rdečem križu Metlika pripravili tudi tri dobrodelne akcije: Božiček za en dan, Kosilo v decembru in akcijo Tretja generacija.

Božiček za en dan je vseslovenska akcija Zavoda 364 in skupine posameznikov, s katero želijo poskrbeti za čim bolj razigrane in čarobne praznike socialno šibkejših. Rdeči križ Metlika je k akciji pristopil pred sedmimi leti. Do danes so s pomočjo akcije razveselili 1400 otrok, obdarili pa bodo tudi starejše občane do 80 let. V Metliki je letos tudi zbirno mesto za Božičkova darila. Darila zbirajo do 30. novembra, vsak dan med 7. in 15. uro, v stavbi metliškega gasilskega doma. Zaradi epidemioloških ukrepov bodo letos 200 daril za otroke in 30 za starejše občane, dostavili na dom.

Kosilo v decembru je nova akcija, ki so jo prvič izvedli v lanskem letu. Akcija zajema dovoz brezplačnega toplega obroka za občane, ki jih je življenje potisnilo na rob. Kosilo bodo vsak decembrski dan ob isti uri dostavljali prostovoljci Rdečega križa Metlika. Kosila so donacija tamkajšnjega hotela Bela krajina.

Tretja generacija pa je tradicionalen program obiskov, pomoči, srečanja in ostalega, ki je namenjen starejšim občanom. Na RK Metlika oblikujejo mrežo uporabnikov stalne in občasne pomoči, ki je odvisna od trenutne stiske in težav ter prilagojena dejanskim potrebam posameznika. Osnovni cilj projekta je zmanjševanje socialne izključenosti.

»Pred novim letom vsakič obiščemo občane, stare 80 in več let ter jim s s pogovorom polepšamo in popestrimo vsakdan. Obiskali bomo okrog 560 oseb. Pripravljamo tudi novoletne čestitke za okrog 180 oskrbovancev obeh enot Doma starejših občanov Metlika. Upoštevali bomo vsa navodila in trenutno veljavne epidemiološke ukrepe,« je sporočila sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič, ki dodaja, da bo letošnji praznični december zagotovo poseben. »Prinaša nam nove izzive, kar pa ne pomeni, da ne moremo sebi in drugim narediti dobrega razpoloženja, ki smo ga bili vajeni prejšnja leta. Dobri možje smo lahko tudi mi sami, tako da se z majhno pozornostjo spomnimo na otroke in starejše ter poskrbimo za lepe praznike," je še zapisala.

Vir: OZRK Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj