Na vsebino

S sodobno tehnologijo spoznavamo kulinariko preteklosti

V četrtek, 30. 9. 2021, so se učenci 8. razredov v muzejski hiši udeležili delavnice z naslovom S sodobno tehnologijo spoznavamo kulinariko preteklosti. Delavnico je vodila učiteljica Jasna.

Slovenska ljudska pesem pravi:

»Oh ta mlečna kaša,

to jaz rada jem,

ali tega prav nikomur ne povem.

Da bi mi jo snedli,

tega se bojim

in zato najrajši molčim.«

Slovenska kuhinja se je skozi zgodovino razvijala pod vplivom kuhinj sosednjih dežel, na primer dunajske, madžarske in mediteranske kuhinje.

Skozi zgodovino so se skupaj s prehrano, spreminjali tudi nepogrešljivi kuhinjski pripomočki. Učenci so se prelevili v raziskovalce in se s pomočjo QR kod, za katerimi so se skrivala gesla, podali na iskanje in spoznavanje kuhinjskih pripomočkov iz preteklosti. Spoznali so burkle, pokrivače, žličnik, sklednik, latvico, … Učenci so si lahko v živo ogledali te pripomočke.

Sproti so reševali križanko in geslo, ki so ga dobili jih je privedlo do tradicionalne belokranjske jedi – belokranjske povitice. S pomočjo interneta so nato poiskali recept in ga zapisali. No, morda bo kdo doma tudi pripravil to jed.

»Dober tek.«

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj