Na vsebino

Sanacija stavbe, pokopališka dejavnost in rumene vreče

Energetska sanacija upravne stavbe

V zadnjih dneh lanskega leta smo zaključili projekt energetske sanacije upravne stavbe. Upravna stavba je bila zgrajena in predana v uporabo leta 1986 ter se od takrat vsaj na zunaj ni prav nič spremenila ali obnovila. Nekateri deli (predvsem okna in vrata) so že kar klicali k zamenjavi. V sklopu projekta je bilo zamenjano oziroma obnovljeno:

- Streha z dodatno izolacijo podstrešja

- Vsa zunanja okna in vrata z dodanimi žaluzijami

- Dodatnih 12 cm izolacije (na 5 cm podlage) in fasada

- Sistem klimatskih naprav

- Garažna vrata

Poleg tega smo uredili tudi zunanjost ob vhodu na dvorišče podjetja. Naročilo posameznih sklopov smo izvedli preko sistema javnega naročanja, zato so izbrani izvajalci prišli praktično iz cele Slovenije. Skupaj je bilo na delovišču šest različnih ekip in koordinacija del je bila precej zahtevno delo. Skupna vrednost del je približno 135.000 € in je bila »pokrita« iz tekočega poslovanja. Sanacijo smo prijavili tudi na EKO sklad in pričakovati je, da bomo del denarja dobili nazaj v obliki subvencije. Ocenjujemo, da bomo pri sedanjih cenah energentov zaradi boljše izolacije prihranili 3.000 do 4.000 € na leto.

Občinski odlok o pokopališki dejavnosti

Na zadnji lanski seji Občinskega sveta občine Črnomelj je bil sprejet nov odlok o pokopališkem redu v občini Črnomelj. Glavni razlog spremembe občinskega odloka so bile spremembe zakonodaje. Zakonodaja nalaga občinam, da morajo za vsa pokopališča določiti upravljalca. Le-ta je lahko v okvirju občinskega režijskega obrata, javnega podjetja v lasti občine ali pa koncesionar. Glede na to, da že opravljamo druga dela iz pogrebno pokopališke dejavnosti in smo upravljalec pokopališč v občini Semič, je bila odločitev glede upravljalca pokopališč (JP Komunala) logična.

V praksi to pomeni, da smo (oziroma bomo) odgovorni za evidence najemnikov grobov ter evidence umrlih. Z vsakim najemnikom bo sklenjena nova pogodba o najemu grobnega mesta, na vseh pokopališčih pa bo storitev grobarjev zagotovljena s strani JP Komunala Črnomelj. Storitev grobarjev pomeni pripravo grobnega polja pred pogrebom in zasutje groba po pogrebu.

V občini Črnomelj imamo skupaj 31 pokopališč in vsako pokopališče ima neke specifike. Zato način vzdrževanja pokopališč in višine grobnine ne bo enaka za vsa pokopališča, kot je to na primer v občini Semič, ampak bodo podrobnosti dogovorjene s predstavniki krajevnih skupnosti za vsako pokopališče posebej.

Zaradi obsežnosti in kompleksnosti prevzema pokopališč v upravljanje bomo to izvajali postopoma, pričakujemo pa, da bomo prevzem dokončno zaključili do konca letošnjega leta.

Razdeljevanje rumenih vreč

Vedno ko obvestimo uporabnike, da rumene vreče lahko pripeljemo na naslov, in zaradi tega ni potrebno priti na komunalo, smo priča čudnemu fenomenu. Namesto, da bi se število obiskovalcev, ki pridejo na komunalo le po paket rumenih vreč zmanjšalo, se občutno poveča. Po vreče pridejo uporabniki, ki jim te vreče sploh ne pripadajo in ne vedo ravno kaj bi z njimi počeli. Prišli so pač, ker so slišali, da na Komunali delijo (zastonj) vreče.

Rumene vreče so namenjene zbiranju mešane komunalne embalaže (po domače plastenke in pločevinke) za uporabnike, ki so v sistemu pobiranja odpadkov po sistemu »od vrat do vrat«. Torej uporabnikom, ki imajo individualno (zeleno) posodo za zbiranje komunalnih odpadkov. Ne pripadajo pa uporabnikom, ki so v sistemu odvoza skupnih posod – naselja s skupnimi posodami in blokovska naselja ter podjetjem.

Vsakemu upravičencu pripadata dva paketa vreč na leto. To je skupaj 40 vreč in glede na to, da opravimo od 21 do 22 odvozov mešane komunalne embalaže na leto, več kot dovolj. Embalaža, ki se odlaga v skupne posode ali na EKO otoke ne potrebuje rumene vreče.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je za zbiranje odpadne komunalne embalaže bolj primerna klasična posoda z rumenim pokrovom. Zainteresirani uporabniki lahko posode nabavijo pri nas. Cena 120 l posode (manjša posoda) je 35,60 € (z upoštevanim DDV), cena 240 l posode (večja) pa je 45,50 € (z upoštevanim DDV) Na voljo pa so tudi držala/stojala za vreče, ki stanejo 14,01 € (z upoštevanim DDV).

Vir: JP Komunala Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj