Na vsebino

Semič v starih cajtih (254)

Prijatelji Malikovca

Naše zveste spremljevalce, ki ste bili ob prejšnji teden objavljenih fotografijah hudo onesnaženega Malikovca kar malo razočarani in jezni nad ravnanjem nekaterih okoljsko neosveščenih posameznikov, naj potolažim, da se nas je že v februarju 1994, zbralo kakih desetih ''ljubiteljev'' Malikovca. Sklenili smo, da bomo Malikovec skrbno očistili in preprečili vsako nadaljnje onesnaževanje jame.

Po temeljitem ogledu stanja v jami, smo izoblikovali natančen načrt za čiščenje in pridobili k sodelovanju številne somišljenike, predvsem vaščane Lipovca in Pugleda ter vodstvo KS Semič.

9. 4. 1994 smo izvedli veliko očiščevalno akcijo in iz jame odstranili za štiri velike kontejnerje najrazličnejših odpadkov. (Na to delovno akcijo se navezuje fotografija, objavljena 11. aprila 2023 na naši strani ''Semič v starih cajtih''. )

Z delom smo nadaljevali v letu 1995. V aprilu smo uredili dostop v jamo. Iz odsluženih železniških pragov smo naredili stopnice. Na najbolj nevarnih mestih smo postavili tudi lesene zaščitne ograje.

7. 5. 1995 smo v jami in ob jami organizirali prireditev ''Praznovanje pomladi'', katere se je udeležilo okrog 1500 ljudi. Člani PGD Kot – Brezje pa so v neposredni bližini Malikovca, v hladu Petranove lozice, pripravili pravo gasilsko veselico.

Na spodnji fotografiji smo glavni pobudniki, načrtovalci in seveda tudi izvajalci prvega čiščenja Malikovca.

Stojimo od leve: Rudi Cesar, Janko Bukovec, Blaž Kočevar, Tatjana Štubljar, Stane Klepec in Lojze Kocjan

Čepijo od leve: Olga Matko, Slavko Pavlakovič in Žarko Žbogar

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj