Na vsebino

Skrb za zdravje v 5. razredu

V sredo, 18. 10. 2023, smo imeli učenci 5. r. naravoslovni dan. Pogovarjali smo se o puberteti in higieni zob.
Prvo uro smo izvedeli nekaj o splošnih spremembah, ki se pojavljajo v obdobju najstništva. Reševali smo tudi učne liste in ugotavljali, če so trditve o puberteti pravilne. Nato je sledil pregled in pogovor o tem.
Naslednjo uro smo čas posvetili dekletom in njihovemu odraščanju. Sicer smo te stvari že vsi prej poznali, pa vendar smo se veliko nasmejali. Vprašanj iz naše strani niti ni bilo. V vpogled smo prejeli tudi knjigi “o fantih” in “o dekletih”. V dveh skupinah (dekleta in fantje) smo jih na hitro prelistali, preleteli sličice in nekaj malega prebrali.
Po malici pa je sledil pogovor o higieni: menjavanje brisač, uporaba dezodorantov, vsakodnevno tuširanje in ščetkanje zob zjutraj in zvečer, redno umivanje glave (1-2 krat tedensko). Sledil je rekreativni odmor.
Naslednjo uro smo dali poudarek na higieno zob: spomnili smo se pravil pri ščetkanju zob, pogovorili smo se, kdaj moramo k ortodontu. Na temo zob smo reševali še učni list.
Zadnjo uro se nam je pridružila kineziologinja iz ZD Črnomelj. Najprej smo se razgibali, ogreli in se igrali razne igre – z balonom, padalom ipd.
Tega dne smo se že prej vsi veselili. Všeč mi je bilo, da smo se lahko o takšni temi odprto pogovarjali. Za vedno si bom zapomnila današnjo temo, pogovor in določene informacije, ki so bile na eni strani smešne, po drugi pa zelo poučne in življenjske. (Neja)

Danes smo imeli naravoslovni dan o odraščanju. V razred je prišla moja mama, ki obiskuje otroke po šolah in se z njimi pogovarja o zdravju. O odraščanju sem že veliko vedel, ker smo se to pogovarjali že doma.
Veliko več informacij je bilo za punce kot za fante. Všeč mi je bilo, ker smo se kar veliko smejali. Zadnjo uro smo se pogovarjali o zobeh. Govorili smo tudi o zobnih aparatih. Ugotavljali smo razlike med stalnimi in mlečnimi zobmi.
Zadnjo uro je prišla kineziologinja, ki smo jo že spoznali na Poklicijadi v Črnomlju.
Razgibali smo se, vsak je pokazal eno vajo. Igrali smo se s padalom. Padalo je zelo veliko in zanimivo. Naša naloga je bila, da žoga ne uide iz padala, ampak da pade skozi luknjo na sredini. Razvrstili smo se v pare, vsak par je dobil en balon. Kineziologinja nas je dala v pare s puncami.
Ta dan mi je bil zelo všeč, čeprav sem si želel več časa biti zunaj. (Mark)

V sredo, 18. oktobra, smo imeli petošolci naravoslovni dan. Zjutraj je k nam prišla gospa Anita iz Centra za krepitev zdravja.
Prvo uro smo se pogovarjali o odraščanju in puberteti. Tema mi je bila zelo smešna. Naslednjo uro smo se malo več pogovarjali o odraščanju punc. Sledila je malica in po njej smo se posvetili higieni. Pogovor je tekel o umivanju, menjavi brisač ter svežih oblačil. Nato smo se šli razgibati na svež zrak. Po rekreativnem odmoru je sledila tema zobje in zobni aparati. Povedali smo razlike med mlečnimi in stalnimi zobmi. Ob koncu smo zunaj počakali na kineziologinjo in dobro smo se razgibali. Predstavila nam je različne vaje z baloni, padalom, kjer smo morali žogico spraviti v luknjo na sredini. To ni bilo lahko, ampak nam je uspelo.
Zelo sem se zabaval in tudi nasmejal. (Lovro)

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj