Na vsebino

Skupna spominska slovesnost v Poljanski dolini ob Kolpi

Spominsko slovesnost na mrtve, ubite in umorjene občane in padle borce NOB Poljanske doline ob Kolpi smo imeli v ponedeljek, 31. oktobra 2023 ob 15.30 pred Kulturnim domom Predgrad in ob 16. uri pri spominski plošči NOB v Starem trgu ob Kolpi.

Kulturni program in prižig sveč smo opravili tudi ob 14.uri pri spominski plošči Sinji Vrh. Pred spominsko ploščo Kulturnega doma Predgrad sta delegaciji KOZB položili venec in prižgali sveče. Skupaj smo tudi prižgali sveče ob spominski plošči na osnovni šoli Stari trg ob Kolpi padlim borcem partizanom. Obiskali smo še vse grobove na pokopališču Stari trg ob Kolpi in prižgali sveče: na grobu Lazi; na grobu Prebilič in Kraškovič; in na grobu treh neznanih partizanov - žrtve fašističnega terorja in domačih izdajalcev 24.10.1943. Prižgali smo sveče in položili cvetje na pokopališču Videm na partizanska grobova: Lampeter Ivan – padli partizan in Grbič Lado – pomočnik politkomisarja bataljona Levstikove brigade.

Z besedo in pesmijo smo počastili dan mrtvih in dan reformacije. Komemoracije smo izvedli po programu KO ZB Poljanska dolina ob Kolpi in KO ZB Stari trg ob Kolpi. V Kulturnem programu so sodelovali: pevska skupina Grajski pevci KŠD Predgrad; recitatorji OŠ Stari trg: Andreja, Maruša, Eva, Jaka in flavtistka Eva; recitatorka KŠD Predgrad: Mira Majerle; harmonikaš Ivan Vrbanac in mladi Polančki.

Zaradi dežja smo opravili kulturni program v Kulturnem domu Predgrad in v OŠ Stari trg ob Kolpi. Govornika sta bila Renata Butala, predsednica sveta KS Stari trg ob Kolpi in Andrej Mladenovič, podžupan občine Kočevje. Spomnili smo se na dan reformacije in spomnili smo se vseh žrtev, padlih borcev partizanov in domačinov NOB Poljanske doline, ki so dali svoja mlada življenja za svobodo. Nam v opomin, da se grozote, ki so se dogajale takrat, ne bi nikoli več ponovile.

Hvala vsem nastopajočim, kakor tudi udeležencem iz občine Kočevje; Jože Kure, stranka SD, Dušan Zamida, predsednik Združenja Kočevje in iz občine Črnomelj župan občine Črnomelj Andrej Kavšek; predsednik Združenja Črnomelj Jože Jerman in predsednica sveta KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala. Za polaganje cvetja, prižiganje sveč, recitatorjem in za memorialni govor se prav lepo vsem zahvaljujemo.

Večna slava jim.

Vir: Združenja borcev za vrednote NOB Bele krajine

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj