Na vsebino

Poklon spominu na Franca Rozmana - Staneta

Foto: Občina Črnomelj
Foto: Občina Črnomelj

Pri spomeniku v Lokvah pri Črnomlju, kjer je v tragični nesreči 7. novembra 1944 umrl slovenski španski borec, partizanski general in narodni heroj Franc Rozman - Stane, so včeraj pripravili spominsko slovesnost ob 79-letnici njegove smrti. Zbrane je nagovoril črnomaljski podžupan Jaka Birkelbach, slavnostna govornica pa je bila podpredsednica Zveze združenj borcev NOB Slovenije in državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič.

V spomin na tragični dogodek so k spomeniku komandanta glavnega štaba narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije ter narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta in njegovih soborcev predstavniki združenj, strank in ustanov položili cvetje.

V kulturnem programu prireditve, ki jo je povezovala Vesna Slanc, so sodelovali mešani pevski zbor Samospev Črnomelj, učenci OŠ komandanta Staneta Dragatuš s harmonikarjem Vladom Matkovičem, komorna zasedba Orkestra Slovenske vojske in recitatorka Mojca Breznik.

Spominski slovesnosti sta prisostvovali tudi častna straža Slovenske vojske in Spominska partizanska enota KZD Franc Rozman - Stane.

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Črnomelj in novoustanovljene spominske partizanske enote Franc Rozman - Stane, so se spominu na tragično preminulega narodnega heroja poklonili tudi pri kamnitem ovalu s posvetilom, nameščenim na stavbi v Kanižarici, kjer je v letih 1944 in 1945 delovala partizanska civilna bolnišnica, v kateri je umrl komandant Stane.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj