Na vsebino

Srbski zunanji minister obiskal Belo krajino

Na obisku v Sloveniji se danes mudi srbski zunanji minister Nikola Selaković, ki je za začetek neformalno obiskal Belo krajino. V Miličih si je namreč ogledal lokacijo bodoče muzejske zbirke zgodovinskega in etnološkega značaja, s katero bi predstavili zgodovino Uskokov v Beli krajini. Pobudnik projekta je Slovensko srbsko poslovno društvo (BASS), med podporniki pa sta tudi Občina Črnomelj in Mestna muzejska zbirka Črnomelj. Mineva namreč 490 let od prihoda prvih skupin Uskokov ali Vlahov na ozemlje Žumberka. V društvu BASS želijo z muzejsko razstavo ne le predstaviti bogato zgodovino Uskokov v Beli krajini, ampak tudi poudariti dolgo zgodovino sobivanja s prvotnimi prebivalci. Kakor priča več virov staro prebivalstvo sprva uskoških prišlekov ni sprejemalo, vendar so se ob koncu 16. stoletja že skupaj borili proti Turkom. Skozi stoletja se je razvila nekakšna oblika tolerance in sobivanja, zaradi katere so Uskoki ohranili svojo kulturno identiteto in vero, a hkrati sprejeli jezik, pravila in norme prostora v katerega so prišli. Znotraj velike družine evropskih narodov belokranjsko sožitje gotovo predstavlja odličen primer sobivanja različnosti, so zapisali v društvu.

»V veliko zadovoljstvo mi je, da sem svoj obisk Slovenije začel z neformalnim srečanjem v Beli krajini, v vaseh Miliči in Bojanci, torej v krajih, kjer živijo potomci Uskokov, ki tukaj bivajo že od 16. stoletja in se prepričal, da živijo v lepem sožitju s prijatelji Slovenci. S tem dajejo zgled celotnemu Balkanu in temu delu Evrope, da je mogoče živeti v sožitju, hkrati pa ohranjajo kulturo svojih prednikov, ki so pred 500 leti branili meje krščanske Evrope,« je ob obisku povedal minister Selaković.

Ob tej priložnosti se je zahvalil črnomaljskemu županu Andreju Kavšku za podporo projektu ureditve muzeja v Miličih. »Zelo sem zadovoljen s pogovori z zunanjim ministrom Srbije, ki je izkazal resnično veliko zanimanje za srbsko kulturo v Beli krajini. Prepričan sem, da bomo v sodelovanju uspeli realizirati idejni projekt muzejske zbirke v Miličih, saj si želimo ohraniti tamkajšnjo tradicijo in zgodovino,« je izpostavil Kavšek in izrazil upanje, da se z ministrom še kdaj srečata.

Zemljišče v Miličih je po ministrovih besedah že odkupljeno, pripravlja se potrebna dokumentacija. Vzporedno z izgradnjo muzeja bo potekala tudi raziskava, na podlagi katere bodo izdali publikacijo o bogati zgodovini tega prostora. Po ministrovih besedah so namreč ohranjeni prvi registri iz leta 1551, z imeni, priimki in številom družinskih članov priseljencev na ta območja. »Gre za izjemne zgodovinske zapise, ki jih želimo tukaj zbrati in urediti ter v muzeju postaviti na ogled širši javnosti. Ministrstvo za zunanje zadeve bo preko naše ambasade v Ljubljani maksimalno podprlo ta projekt,« je še povedal srbski zunanji minister, ki je iz Bele krajine odpotoval v Ljubljano, kjer ga gosti zunanji minister dr. Anže Logar. Obisk pomeni nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama na ravni zunanjih ministrov.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj