Na vsebino

Stara Metlika (254)

Piše Jure Matekovič:

"To so moji stara mama Marija, po domače Marička Bohnarova, rojena Slobodnik, sestra od Joškota Slobodnika, ki je skupaj z generalom Maistrom osvobajal Maribor. Zraven moje stare mame je moj dedek Jure, umrl je leta 1944, stara mama pa leta 1940, tako da je nisem nikoli videl. V ozadju je Frakljeva hiša iz Radovice in star votel oreh, kjer so gnezdili sršeni, jaz sem jih z veseljem dražil ko sem bil star 8 let, dokler me niso opikali. Stari ate Jure je s svojimi brati Markom, Janezom in Martinom večkrat odšel v Ameriko. Delal je v rudniku, zato je tudi imel veliko težave z izkašljevanjem, saj je iz pljuč prihajala sluzava snov polna črnega prahu. Jaz sem mu pomagal tako,da sem mu prinesel vsak dan 1 deciliter črnega vina iz Radoš. Jaz se tega zelo malo spominjam, saj nisem bil star še niti 3 leta. Največ mi je o tem povedala teta Ana (Teta Nuzika)."

To fotografijo je posnel moj oče Jože leta 1939, ko je bil zadnjikrat na Radovici pred drugo svetovno vojno. Iz Srbije se je vrnil skupaj z mojo mamo Anastazijo takoj po Hitlerjevem napadu na Beograd 6. aprila 1941. Po devetih mesecih pa sem se rodil jaz......."

Fotografija je iz osebnega arhiva.

Vir: Stara Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj