Na vsebino

Število podjetij navzdol, plače navzgor

V Poslovno servisni coni Vrtača trenutno deluje 15 podjetij, ki skupaj zaposlujejo 379 ljudi. Foto: A.R.
V Poslovno servisni coni Vrtača trenutno deluje 15 podjetij, ki skupaj zaposlujejo 379 ljudi. Foto: A.R.

V občini Semič je v lanskem letu po podatkih Ajpesa poslovalo 130 gospodarskih subjektov, kar je 11 manj kot leta 2021. Od tega je bilo 60 gospodarskih družb in 70 samostojnih podjetnikov. Med gospodarskimi družbami so prevladovale mikro družbe (44), poleg njih je delovalo 15 majhnih in ena srednja družba. V RIC Bela krajina poleg zmanjšanja števila poslovnih subjektov, kot zaskrbljujoče ocenjujejo tudi dejstvo, da v najmanjši belokranjski občini ni bilo niti notranje rasti gospodarskih družb, torej večjega števila srednjih ali majhnih družb.

Prihodki od prodaje gospodarskih družb so bili za 15 odstotkov višji od predhodnega leta in so znašali 79,8 milijona evrov. Samostojni podjetniki so prihodke od prodaje povečali za 17 odstotkov, gospodarske družbe pa za 14 odstotkov. Prihodki od prodaje na tujih trgih so se povišali za 18 odstotkov in so znašali 27,6 milijona evrov. Na tujih trgih so poslovni subjekti sicer ustvarili 34,6 odstotka vseh prihodkov od prodaje, kar je za slabo odstotno točko več kot predhodno leto.

Povprečna bruto plača ostaja krepko pod povprečjem regije in države

Povprečna bruto plača v semiških gospodarskih družbah se je v letu 2022 dvignila za 98 evrov oziroma 6,4 odstotka in je znašala 1.750 evrov, kar je največ v belokranjskih občinah. Kljub temu se je zaostanek povečal tako v primerjavi z jugovzhodno regijo (0,4 odstotne točke) kot v primerjavi z državnim povprečjem (0,77 odstotne točke). Za povprečno plačo v regiji je semiška zaostajala za 448 evrov ali dobrih 20 odstotkov, za povprečno slovensko plačo pa za 284 evrov ali 14 odstotkov. Povprečna plača pri samostojnih podjetnikih je znašala 1.276 evrov, kar je 61 evrov manj kot je v povprečju plača pri podjetniku v Sloveniji in 63 evrov manj v primerjavi s povprečjem v regiji.

Neto dodana vrednost na zaposlenega je v gospodarskih subjektih občine Semič v povprečju znašala 37.800 evrov in se je v primerjavi z letom 2021 zvišala za 6.100 evrov.

Zaostanek neto dodane vrednosti na zaposlenega za JV regijo in slovenskim povprečjem se je tako v primerjavi s preteklim letom nekoliko zmanjšal. Neto dodana vrednost na zaposlenega pri samostojnih podjetnikih je bila 20.714 evrov, kar je največ med belokranjskimi občinami in nad povprečjem tako v regiji (19.545 evrov) kot na ravni države (18.400 evrov).

Število brezposelnih oseb se je v semiški občini lani zmanjšalo. Na Zavodu za zaposlovanje je bilo decembra 2022 prijavljenih 126 brezposelnih oseb, osem manj kot v enakem obdobju 2021. Stopnja brezposelnosti je bila konec lanskega leta 7-odstotna, kar je 0,5 odstotne točke manj kot leto poprej.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj