Na vsebino

Takšno je število četrtkovih okužb

V četrtek je bilo ob 1641 opravljenih PCR-testih potrjenih 58 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,5 odstotka izvidov.

V bolnišnicah se zdravi 29 covidnih bolnikov, dva več kot dan pred tem. Osem bolnikov potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, eden več. Smrtnih žrtev niso zabeležili.

Trenutno je v državi 818 aktivnih primerov okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 59. Povprečje okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 38.

V Beli krajini so včeraj potrdili eno okužbo v Metliki, dan prej eno v Črnomlju.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 30 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 20, Metlika 7, Semič 3.

Za udeležbo na shodih in javnih prireditvah bo potreben pogoj PCT

Vlada je spremenila ureditev shodov in prireditev. Organizator bo moral od ponedeljka naprej preverjati, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), in tistim, ki ga ne izpolnjujejo, udeležbo preprečiti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je razvil aplikacijo, s pomočjo katere bodo organizatorji lahko preverjali izpolnjevanje enega od pogojev PCT. Nov digitalni čitalec kode bo lahko vsak pridobil s spletne strani NIJZ. Gre za nadgradnjo evropskega digitalnega potrdila, ki so ga v preteklih dneh tudi v fizični obliki pošiljali na dom. S tem bodo pristop, ki ga uporabljajo na mejah prenesli tudi v notranjost države. Aplikacija je namreč enaka kot jo uporablja policija na mejnih prehodih.

Aplikacija je na spletni strani NIJZ že na voljo in je prosto dostopna tudi za uporabnike, ki nimajo mobilne identitete smsPASS. Kasneje jo bodo dali tudi na Googleplay in Apple store. Je pa trenutno na voljo le za uporabnike sistema Android, uporabniki sistema iOS bodo morali na aplikacijo počakati še približno dva tedna. Pri skeniranju se pokažejo ime, priimek in datum rojstva. Ostalih osebnih podatkov ni. Zraven se izpiše tudi podatek o tem, če je posameznik cepljen, testiran ali prebolevnik.

Organizator mora prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno, je sporočila Vlada RS. Če organizatorji izpolnjevanja pogoja ne bodo preverjali, jih lahko doleti kazen z globo v višini od 400 do 1000 evrov.

Pogoj PCT mora biti pisno naveden pred vstopom na območje prireditve. Ureditev bo veljala do najmanj 1. avgusta.

Zaposleni v posameznih dejavnostih, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT in to dokazujejo s testiranjem, morajo test opraviti enkrat tedensko. Takšna ureditev velja do 23. avgusta. Potem pa bo veljavnost testov drugačna, in sicer 72 ur za test PCR in 48 ur za hitri antigenski test, enako kot velja za prehajanje državne meje.

Vir: STA, 24ur Sledilnik covid-19

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj