Na vsebino

Torkove okužbe: Krivulja ni šla navzdol

Po 1758 PCR-testih v torek je bilo potrjenih 83 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 4,7 odstotka.

Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 34 bolnikov, deset jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 ni umrl noben bolnik.

14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 30,8, povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je 61.

V Beli krajini so včeraj potrdili štiri okužbe, tri v Črnomlju in eno v Metliki. Tudi v ponedeljek so potrdili štiri pozitivne izvide, vse v Črnomlju.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Beli krajini 55 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 34, Metlika 16, Semič 5.

Vstop v državo le s PCT-dokazilom

V Sloveniji se bo v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje. Po novem bodo morali tudi tranzitni potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). Ostali bosta le še dve izjemi, pri katerih dokazilo ne bo nujno.

Vlada je prejšnji teden sprejela odločitev, da bo od četrtka dalje mogoč vstop v Slovenijo le tistim, ki bodo predložili dokazilo o negativnem PCR- ali hitrem testu na novi koronavirusom, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur.

Veljala bodo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo in tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini.

Kdor ne bo predložil dokazil, bo moral v desetdnevno karanteno. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli, vendar je napoten v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu vstopa v Sloveniji ne bodo dovolili. Karantena se lahko prekine peti dan z negativnim testom PCR.

Vlada je zelo okrnila seznam izjem, za katere je mogoče prehajanje meje brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. Med izjemami tako med drugim ni več tranzitnih potnikov ali dnevnih migrantov.

Odlok bo predvidoma veljal do vključno 23. julija.

Vir: STA, MMC, Covid-19 sledilnik

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj