Na vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk v belokranjskih šolah

OŠ Stari trg ob Kolpi.
OŠ Stari trg ob Kolpi.

Današnji dan slovenske hrane so tudi belokranjske šole, vrtci in drugi vzgojno-izobraževalni zavodi trinajstič zapored začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki letos v ospredje postavlja žita. Glavni akterji pobude ob dnevu slovenske hrane so ob tem pozvali k poseganju po lokalnih živilih. Projekt letos poteka pod sloganom Kruh za zajtrk - super dan, ker pa letos obeležujemo mednarodno leto prosa, temu žitu namenjajo posebno pozornost.

Slovenski zajtrk sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolko ali drugo slovensko sadje, projekt pa v ospredje postavlja ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011.

V OŠ Mirana Jarca Črnomelj so dan pričeli z medenim zajtrkom in pesmijo Čebelar.

Za učence in učitelje OŠ Stari trg ob Kolpi je kuharica za pripravo zajtrka uporabila črn kruh pekarne Žito, narejen iz slovenske pšenice, ekološko mleko in maslo kmetije Kocjančič iz Gotenice, jabolka zlati delišes Kmetije Bučar iz Dolenjskih toplic ter med domačega poljanskega čebelarja Petra Žagarja.

Polni energije so nato učenci 1. in 2. razreda reševali naloge iz revije Ciciban na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka, učenci od 3. do 5. razreda so si ogledali oddajo Ribič Pepe in Tradicionalni slovenski zajtrk, tretješolci so kasneje pri likovni umetnosti še ustvarjali na temo kruha.

Najstarejši učenci so razmišljali o pomenu kruha v prehrani in odpadni hrani. Učenci 6. in 7. razreda so spoznali še pripoved Bogata in uboga sestra ter pregovore o kruhu.

V vrtcu pa je celo zadišalo po sveže pečenem kruhovskem pecivu. Po končanem zajtrku, so se namreč otroci učili zamesiti kruh, ki so ga potem za malico tudi pojedli.

V OŠ Podzemelj so šolski dan pričeli z zajtrkom, ki so ga sestavljali mleko iz kmetije Štrucelj v Gribljah, maslo Ljubljanskih mlekarn, jabolka, ki so jih pridelali v Sadjarstvu Škof na Boldražu, črni kruh pekarne Presta iz Črnomlja in ekološki med Čebelarstva Vajda iz Metlike. Zajtrk so dopolnili s pogovorom o pomenu tega obroka in lokalno pridelane hrane, učenci pa so se strinjali, da bi bilo vsak dan lahko tako.

Tudi v CŠOD Dom Radenci so se danes pridružili vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk.

Živila so nabavili lokalno. Letos je poudarek na kruhu in zato so otroci OŠ Oskarja Kovačiča Škofije in kuharica v domu že včeraj spekli domač kruh, iz moke kmetije Malerič. Zjutraj so začeli s kratko predstavitvijo lokalnega čebelarja Igorja Kobe, nato pa ob glasbi uživali v dobrotah.

OŠ Vinica:

Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto izvajamo tretji petek v mesecu novembru. Letos smo ga obeležili v petek, 17. novembra. Več pozornosti smo namenili kruhu saj je letošnji slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Na naši šoli smo že trinajstič zjutraj ob osmih začeli dan v šolski jedilnici s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Že kmalu po sedmi uri smo z učenkami, ki obiskujejo izbirni predmet načini prehranjevanja in še z nekaterimi drugimi učenci začeli pripravljati pogrinjke. Zajtrk je že tradicionalno popestril osmošolec Bor Vrbanac z igranjem na harmoniko in pesmijo Čebelar, ki smo jo ob desetih skupaj zapeli v šolski avli.

Ta dan pa so naši mlajši učenci ustvarjali v obliki dnevov dejavnosti. V prvem razredu so si ogledali posebno oddajo Ribič Pepe in tradicionalni slovenski zajtrk, se pogovorili o poti pšenice od zrna do kruha, si izdelali kuharske kape in se lotili izdelave pekarne iz kartona. Drugošolci so oblikovali hlebčke iz das mase in barvali panjske končnice. Učenci tretjega razreda so poslušali pravljico Uboga in bogata sestra in plesali ob Ribiču Pepetu. Izdelali so tudi kravico in risali čebelice v satovju. Po spletu so brskali četrtošolci, iskali pregovore o kruhu in jih razložili. Brali so pesmico in pravljice o kruhu ter izdelali plakat. Za zaključek so se igrali igrico Je kruh že pečen, ki jih jo je naučila sošolka Ana.

Šestošolci so pri gospodinjstvu pekli kruh različnih oblik in ustvarjali v omamnem vonju sveže pečenega kruha.

OŠ Milke Šobar - Nataše:

Vsako leto učenci in učitelji OŠ Milke Šobar — Nataše tretji petek v novembru posvetijo pristnim slovenskim okusom. Letos smo dan začeli tako, da smo se najprej podučili o kruhu, ki je bil zvezda letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega slogan je »Kruh za zajtrk – super dan!«. Pripravili smo jedilnico, pogrnili mize, zavrteli slovenske pesmi in po ravnateljičinem pozdravu s slastjo pojedli kruh, namazan z maslom in medom, jabolčne krhlje ter spili kozarec mleka. Potem smo odšli v svoje učilnice, kjer pa se je pričela prava kuharija v znamenju moke. Pripravili smo kruh iz droži, pletenico s semeni, pogačo, popečene kruhke s skutinim namazom, sirove palčke, česnov kruh, slanike, sladke mlečne pletenke, palačinke, muffine, medenjake, pecivo z zdrobom in jabolki ter zmleli drobtine. Uh, imamo polne trebuščke!

Zahvaljujemo se kmetiji Puhek, ki nam je darovala zrnje pšenice, da smo ga lahko zmleli v moko, prav tako pa se zahvaljujemo Tomažu Petricu, ki nas je obdaril s sladkim medom.

OŠ Loka Črnomelj:

V petek, 17. novembra 2023, obeležujemo dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Na OŠ Loka je potekal na različnih lokacijah od Stratusa do Gribelj, Adlešičev, Loke. Naša šola je v zajtrk vključila naslednje pridelovalce:

  • kruh – Žito, Ljubljana,
  • mleko – kmetija Štrucelj, Griblje,
  • maslo – mlekarna Celeia,
  • med – čeberastvo Milinkovič,
  • jabolka – kmetija Škof, Metlika.

Oglejte si utrinke z zajtrka z različnih lokacij. Pa dober tek.

OŠ Belokranjskega odreda Semič:

Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos je obeleževanje potekalo v petek, 17. novembra.

Tudi letos smo na ta dan na naši šoli in podružnični šoli pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležili dan slovenske hrane. Letos smo več pozornosti namenili kruhu saj je bil slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Učenci so skupaj pojedli zajtrk ter izvedli v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka različne dejavnosti. Tako so si učenci nižjih razredov ogledali posebno oddajo Ribič Pepe, ki je bila namenjena temu dnevu, prepevali vsem tako znano pesem Čebelar. Za vse učence je bila pripravljena razstavo v avli šole, kjer je bila predstavljena dejavnost čebelarstva. Ustvarjalni pa so bili učenci podaljšanega bivanja, ki so izdelali prečudovite čebelice, satje, ter slikovno gradivo sadja.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj