Na vsebino

Tudi v Beli krajini težave s pomanjkanjem kadra

V preteklih letih je delovnih mest najbolj primanjkovalo v Beli krajini. Foto: Livar
V preteklih letih je delovnih mest najbolj primanjkovalo v Beli krajini. Foto: Livar

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju so lansko leto v podjetjih zaznamovali predvsem pritiski na zviševanje plač zaradi inflacije. Tam, kjer imajo sindikat, so bili po besedah sekretarja območne organizacije ZSSS Igorja Iljaša zaposleni v zahtevah večinoma uspešni, drugje manj. Se pa sicer tudi v tem delu Slovenije soočajo s pomanjkanjem kadra.

Po besedah sekretarja območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dolenjska, Bela krajina in Posavje Iljaša so v podjetjih, kjer imajo organizirane sindikate, lani v večji meri sledili prilagajanju plač inflaciji, slabše je tam, kjer sindikatov ni. V teh podjetjih plače pogosto ne sledijo podražitvam, velikokrat so tudi “daleč pod minimalno plačo”, je povedal na novinarski konferenci.

Vedno bolj pereča v tem delu Slovenije po njegovih besedah postaja problematika kadra, ki ga primanjkuje oz. ga ni. To se pozna predvsem v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu. “Zlasti v gradbeništvu je vse več delavcev, ki niso iz našega tradicionalnega bazena, kot so BiH, Srbija in Makedonija, ampak prihajajo iz oddaljenih držav, kot so Filipini, Nepal in nekatere afriške države,” je povedal.

Na splošno pa je stanje na področju zaposlovanja in delavskih pravic stabilno. V zadnjem času večjih odpuščanj na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju ni bilo, prav tako ne večjih stečajev. Tudi novomeški Revoz po ukinitvi tretjem izmene posluje stabilno, je povedal.

V preteklih letih je sicer delovnih mest najbolj primanjkovalo v Beli krajini, kjer pa so se ljudje v času pred začetkom epidemije in med njo začeli zaposlovati v Novem mestu in okolici ter delno tudi v Posavju, je dejal.

Novinarska konferenca je bila sicer tradicionalno namenjena predstavitvi letošnjih prireditev, ki jih bo na Dolenjskem in Posavju ob 1. maju pripravila ZSSS. Po besedah Iljaša bosta tudi letos prireditvi dve. Prva bo potekala na Debencu pri Mirni, druga na Lisci pri Sevnici. Obe prireditvi ste bosta začeli 1. maja ob 11. uri.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj