Na vsebino

Ukradli unikatne odlitke iz brona; oskrunili grobove; zasegli pištolo in štirikolesnik

Ukradeni kipci. Foto: PU Novo mesto
Ukradeni kipci. Foto: PU Novo mesto

Črnomaljski policisti preiskujejo vlom v nenaseljeno hišo, iz katere so neznanci v zadnjih štirinajstih dneh odnesli nekaj denarja, zlatnine in 24 unikatnih odlitkov iz brona. Po navedbah policistov so ukradene skulpture bik Janeza Boljke ter Martin Krpan in General Maister Milene Braniselj.

Kot so danes še sporočili z novomeške policijske uprave, naj bi lastnikom skupaj povzročili za okoli 15.000 evrov škode.

Poškodovanih 25 grobov

Metliški policisti so v sredo popoldne prijeli prijavo o poškodovanih grobovih na pokopališču Svetica. Po začetnem zbiranju obvestil so v četrtek skupaj s kriminalističnim tehnikom opravili ogled kraja in o primeru obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in državnega tožilca. Pri tem so ugotovili, da je poškodovanih skupaj 25 grobov (odtrgane bakrene in druge vaze, svečniki, tudi potrgane črke spomenikov ipd.). Lastnike grobov in s tem potencialne oškodovance ugotavljajo s pomočjo upravnika pokopališča (precej lastnikov grobov naj bi bilo iz tujine in drugih koncev Slovenije oziroma soseščine). Policisti primer preiskujejo kot sum storitve kaznivega dejanja tatvine po 1. odstavku 204. člena kazenskega zakonika, saj domnevajo, da je bil namen odtujitev predmetov, ki bi lahko imeli določeno vrednost. Točna višina materialne škode še ni znana.

Prijeli 18-letnika na begu

Metliški policisti so v četrtek popoldne v kraju Dole prijeli 18-letnika, za katerim je bila razpisana tiralica, ker je bil na begu iz prevzgojnega doma. Policisti so ga v preteklosti že večkrat obravnavali za premoženjska in druga kazniva dejanja. Odpeljali so ga na policijsko postajo, nato pa ga privedli v prevzgojni dom.

S pištolo vznemirjal ljudi

Metliški policisti so v soboto zvečer v Metliki 62-letniku zasegli pištolo. Pištolo neznane znamke in brez nabojev je razkazoval na javnem kraju in s tem vznemirjal ljudi. Poslali jo bodo v analizo, nakar bodo zoper domačina ustrezno ukrepali.

Kdor na javnem kraju nosi, razkazuje ali uporablja dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje ali druge predmete, ki so po videzu podobni orožju, pa se v skladu z zakonom, ki ureja razvrstitev in kategorizacijo orožja ne štejejo za orožje, in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 208,64 evrov.

Zasegli štirikolesnik

V četrtek popoldne so črnomaljski policisti zasegli štirikolesnik, ki ga je vozil 13-letnik in se z njim prevrnil. Pri tem sta se skupaj z 11-letnim sopotnikom lažje poškodovala. Štirikolesnik so zasegli in uvedli postopek zoper lastnika oziroma starše.

Vir: PU Novo mesto

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj