Na vsebino

Uradna otvoritev energetsko sanirane OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

Včeraj je potekala uradna otvoritev energetsko sanirane OŠ Komandanta Staneta Dragatuš. Ob otvoritvi sta zbrane nagovorila županja gospa Mojca Čemas Stjepanovič in ravnatelj šole gospod Stanislav Dražumerič. Za pester kulturni program so poskrbeli učenci šole. Šola je bila, na delu, ki ni predviden za rušitev, deležna tako gradbenih kot tudi tehnoloških ukrepov. Izvedena je bila toplotna izolacije fasade, zamenjano stavbno pohištvo skupaj z žaluzijami, v celoti zamenjan strešna kritina skupaj s pripadajočo toplotno izolacijo, vgrajena toplotna črpalka zrak/voda za ogrevanje objekta in sanitarne vode, saniran sekundarni sklop ogrevanja, sanirano ogrevanje sanitarne vode, vgrajeni termostatski ventili in izdelana nova regulacija ter CNS/DNU.

V začetku septembra 2016 je Ministrstvo za infrastrukturo objavilo Javni razpis za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 - 2020«, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«, tematskega cilja 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.1 Spodbujanje energetske učinkovitosti, pametnega upravljanja z energijo in uporabe obnovljivih virov energije v javni infrastrukturi, vključno z javnimi stavbami, in stanovanjskem sektorju«, specifičnega cilja 1 »Povečanje učinkovitosti rabe energije v javnem sektorju«.

Občina Črnomelj je do roka za oddajo prijav na zadevni javni razpis, uspešno prijavila operacijo »Celovita energetska obnova javnih stavb v občini Črnomelj«, saj je dne, 21.4.2017 prejela s strani Ministrstva za infrastrukturo sklep, na podlagi katerega so ji bila dodeljena nepovratna sredstva v višini 649.149,35 EUR. Pogodbena vrednost projekta zanaša 1.476.130,12 EUR brez DDV.

Občina Črnomelj je skupaj z zasebnim partnerjem Petrol d.d., Ljubljana, Dunajska cesta 50, 1000 Ljubljana, ki ga je izbrala na podlagi javnega razpisa za podelitev koncesije, uspešno energetsko sanirala 7 objektov v lasti Občine Črnomelj.

V mestu Črnomelj je bil celovito energetsko saniran bivši Dijaški dom Črnomelj skupaj s Knjižnico Črnomelj, delno pa so bili sanirani še Črnomaljski grad, OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj in OŠ Mirana Jarca Črnomelj.

Vrednost energetske sanacije OŠ Dragatuš, vključno z nadzori ter pripadajočo projektno dokumentacijo, je znašala dobrih 320.000,00 EUR brez DDV-ja. Ocenjuje se, da bo na podlagi izvedenih ukrepov na objektu dosežen prihranek energije v višini 116 MWh/leto.

V sklopu operacije »Celovita energetska obnova javnih stavb v občini Črnomelj«, je bilo saniranih 12.205 m² neto tlorisnih površin stavb, zmanjšan bo izpustov emisij CO2 za 293,54 t/leto in dosežen prihranek energije v višini 633 MWh/leto.

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj