Na vsebino

V Črnomlju regijska razstava ljubiteljskih umetnikov Polnost praznine

V razstavišču desakralizirane cerkve sv. Duha v Črnomlju so odprli razstavo Polnost praznine, razstavo ljubiteljskih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Na ogled je izbor 25 likovnih del, ki ga je pripravila novomeška akademska slikarka in grafičarka Nataša Mirtič.

Cilj območne razstave pred 9. državno tematsko razstavo je spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske likovne ustvarjalnosti.

Ljubiteljskim ustvarjalcem pa ponuja izziv, ki naj sproži razmišljanja o širokih možnostih ustvarjalnega izražanja, prižge ustvarjalno radovednost, vzbudi željo po nadgrajevanju znanja in veščin ter spodbudi iskanje novih likovnih rešitev na izbrano tematiko.

Razpis ima izobraževalne, ustvarjalne in razstavne cilje ter poteka na območni in državni ravni, je Mirtič povedala za STA. Bienalni projekt poteka na dveh ravneh. Prvega sestavlja deset regijskih tematskih razstav in drugega državna tematska razstava, ki jo bodo junija prihodnje leto pripravili v Škofji Loki.

Naslov regijskih tematskih razstav za 9. državno tematsko razstavo je Polnost praznine. Omenjena tema raziskuje idejo likovnega prostora kot enega osnovnih elementov likovne umetnosti.

Ustvarjalci s svojimi likovnimi deli raziskujejo razmerje med ospredjem in ozadjem, med glavnim motivom in okoljem, med pozitivnim in negativnim prostorom ter med polno materijo in praznino. V okviru likovne stvaritve so te kategorije enakovredne, se dopolnjujejo in nadgrajujejo, so zapisali prireditelji.

Praznina je mišljena kot prvina, napolnjena s pomenom, energijo in likovno kakovostjo, ki prispeva k izpovedi celotne kompozicije in hkrati soustvarja prostor likovnega dela, so pojasnili.

Selektor 9. državne razstave ljubiteljskih umetnikov je črnomaljski akademski slikar Robert Lozar.

Razstava bo na ogled do 11. novembra.

Vir: STA

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj