Na vsebino

V Knjižnici Črnomelj razstava o Josipu Jurčiču

Letos mineva 140 let od smrti velikega slovenskega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča. V spomin na eno osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja je vlada 2021 razglasila za Jurčičevo leto. Številnim dogodkom, ki se bodo ob tej priložnosti vrstili po vsej Sloveniji, se je s postavitvijo priložnostne razstave Jurčičevih književnih del pridružila tudi Knjižnica Črnomelj.

Pri postavitvi razstave jim je pomagala tudi Knjižnica Mirana Jarca iz Novega mesta, ki hrani veliko Jurčičevih originalnih del. Tako si lahko v okviru razstave ogledate prvi natis prvega slovenskega romana, Deseti brat iz leta 1866, povest Jurij Kozjak, slovenski janičar in zgodovinski roman Rokovnjači, ki jih je zaradi prezgodnje smrti pisatelja dokončal njegov dobri prijatelj, Janko Kersnik.

Kulturno društvo Josip Jurčič Muljava, ki skrbi za uprizarjanje Jurčičevih del v letnem gledališču na Muljavi, je obogatilo razstavo s fotografijami iz ene izmed mnogih uprizorjenih predstav, Tihotapci.

Razstavo si lahko v Knjižnici Črnomelj ogledate vse do petka, 7. maja.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj