Na vsebino

V romskih naseljih so dnevno prisotni

Policijska postaja Metlika.
Policijska postaja Metlika.

Varnostne razmere v metliški občini so bile v preteklem letu razmeroma ugodne, so predstavniki tamkajšnje policije ocenili ob predstavitvi letnega poročila na zadnji seji občinskega sveta. Zaskrbljujoč je porast kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, kjer so v letu 2022 obravnavali več kaznivih dejanj v primerjavi z letom prej. Prav tako so zaradi družinskega nasilja izrekli več prepovedi približevanja.

Lani so na Policijski postaji (PP) Metlika obravnavali 139 kaznivih dejanj, kar je 14 več v primerjavi z letom 2021. Porast pripisujejo predvsem večjemu številu kaznivih dejanj na področju splošne kriminalitete, medtem ko se je število gospodarske kriminalitete občutno zmanjšalo. Za polovico manj je bilo tudi kaznivih dejanj na področju mladoletniške kriminalitete, na področju organiziranega kriminala pa lani kaznivih dejanj niso beležili.

Uspešno so raziskali dobrih 58 odstotkov nečednih poslov, kaj je za deset odstotnih točk manj v primerjavi z letom prej.

Metliški policisti so v lanskem letu obravnavali tudi 48 prometnih nesreč, kar je 17 manj v primerjavi z letom prej. V teh nesrečah nihče ni umrl, štirje udeleženci so utrpeli hude, 15 pa lažje telesne poškodbe.

O priseljevanju in bivanju neprijavljenih oseb

Svetnike je ob obravnavi poročila med drugim zanimalo vprašanje nadzora nekontroliranega priseljevanja v bivalno neprimerne objekte in ali na policiji od ustreznih inšpekcijskih služb prejmejo kakšen odgovor na njihovo prijavo glede črnih gradenj, bivanja neprijavljenih oseb in podobno.

Načelnik PP Metlika Dušan Brodarič je dejal, da glede priseljevanja izvajajo vse naloge v skladu z zakonom. Če ugotovijo, da osebe niso prijavljene, izvedejo postopek oziroma podajo predlog drugemu prekrškovnemu organu. Pristojne inšpekcije obveščajo tudi v primeru črnih gradenj, glede »problematičnih« oseb pa je povedal, da policija lahko ukrepa le, če te osebe storijo kaznivo dejanje.

Po besedah višjega policista – vodje policijskega okoliša Alena Polaka, policija od pristojnih organov glede prebivališč redno prejema obvestila o uvedbi postopkov za ugotavljanje dejanskega bivanja.

O romski problematiki

Svetnike je zanimalo tudi vprašanje nadzora nad kršitvami javnega reda in miru v romskem naselju Svržaki ter primernih posedovanja orožja in streljanja v romskem naselju Boriha ter naselju Dole. Višji policist - vodja policijskega okoliša Jože Sudac je zatrdil, da so dnevno prisotni v vseh romskih naseljih in dodal, da nikjer ni tolikšne prisotnosti policistov v romskih naseljih kot prav v metliški občini. Koliko časa se tam varuhi reda in miru tudi dejansko zadržijo, pa je po njegovih besedah odvisno od aktivnosti, ki jih izvajajo. Ob tem je omenil, da so v dveh primerih streljanja v Dolah storilce tudi odkrili, so pa so dokazni standardi v teh postopkih zelo visoki.

O prepovedanih drogah

Posamezni svetniki so opozorili tudi na prisotnost prepovedanih drog v mestu Metlika, zlasti v okolici tamkajšnje osnovno šole in mladinskega centra ter policiste pozvali h pogostejšemu nadzoru na teh območjih. Po besedah višjega policista Polaka so prepovedane droge prisotne tudi v metliški občini, a je po njegovem Metlika na tem področju še vedno ena manj problematičnih občin v regiji.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj