Na vsebino

V Semiču in Črnomlju dražje komunalne storitve

Komunala Črnomelj. Foto: A.R.
Komunala Črnomelj. Foto: A.R.

Na črnomaljski komunali so pripravili nov elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja in cen omrežnin v občinah Semič in Črnomelj. Elaborat, ki predvsem zaradi dviga minimalne plače in cen energentov prinaša dražje komunalne storitve, so na svoji zadnji seji potrdili tako semiški kot črnomaljski občinski svetniki.

Na Komunali Črnomelj pravijo, da so se zvišale skoraj vse postavke, ki sestavljajo končno ceno. Ob stroških dela ter vstopnih materialih, se je v zadnjem času nenadzorovano dvignila predvsem cena električne energije. Če je strošek električne energije v strukturi cene še leta 2019 predstavljal devet odstotkov, ta letos znaša že skoraj 30 odstotkov, kar posledično dviguje predvsem stroške oskrbe s pitno vodo.

Zaradi povišanja cen električne energije, naftnih derivatov, dviga minimalne plače in spremembe cen ostalih storitev, bodo stroški letos skupaj za približno 570.000 evrov višji v primerjavi z lanskim letom. Simulacija položnic s predračunskimi cenami pa pokaže, da bodo uporabniki letos zaradi podražitve plačali okrog 410.000 evrov več, kot so plačali lani, kar pomeni, da se podražitve ne bodo v celoti prenesle na uporabnike. Na črnomaljski komunali namreč načrtujejo, da bodo z racionalizacijo poslovanja prihranili vsaj 160.000 evrov.

»Nedvomno gre za največji dvig cen komunalnih storitev po zaključku 2. faze belokranjskega vodovoda, ko so se cene dvignile na račun omrežnin oziroma najemnin. Prvotna verzija elaborata, ki je upoštevala ceno električne energije brez subvencije je bila še bistveno bolj neugodna. Z upoštevanjem subvencioniranih cen električne energije je povečanje vrednosti mesečnega računa komunalnih storitev in omrežnin za povprečno družino v rangu 10 odstotkov, kar glede na stopnjo inflacije ni pretirano,« je zapisal direktor Komunale Črnomelj Samo Kavčič.

Za štiričlansko družino, priključeno na kanalizacijsko omrežje, bo ob porabi 12 kubičnih metrov vode na mesec in upoštevani subvenciji občin za omrežnine, znesek na položnici za okrog 10 odstotkov višji.

Primerjavo izračuna starih in novih cen za občino Semič si lahko ogledate v spodnji priponki.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj