Na vsebino

V Starem trgu ob Kolpi obeležili dva praznika

Prireditev ob dnevu reformacije in skupno komemoracijo ob dnevu spomina na mrtve, ubite in umorjene občane, padle borce Poljanske doline ob Kolpi, so včeraj v telovadnici OŠ Stari trg ob Kolpi družno pripravili združenji borcev za vrednote NOB Kočevje in Črnomelj ter krajevni organizaciji združenj borcev Poljanska dolina in Stari trg ob Kolpi.

Zbrane sta nagovorila predsednica sveta KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala in podžupan občine Kočevje Andrej Mladenović. V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Stari trg ob Kolpi, mladi člani Polanskega KTŠD Stari trg ob Kolpi pod vodstvom Mire Madronič, pevska skupina Grajski pevci pod vodstvom Katarine Kapš, recitatorka Lidija Šterk ter kantavtor Marko Simčič.

Po prireditvi so ob spominski plošči pred starotrško osnovno šolo prižgali svečke.

»Dan reformacije praznujemo v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo, zato je prav, da razmislimo ali dovolj negujemo slovenski jezik. Bodimo ponosni nanj. Bodimo tudi strpni, spoštljivi, preudarni do drugih. Dolge zimske večere si popestrimo z branjem knjig ali obiskom kakšne kulturne prireditve in s tem dodajmo svoj delež pri ohranjanju te pomembne slovenske kulturne dediščine,« je zapisala predsednica sveta KS Stari trg ob Kolpi Renata Butala.

Ob današnjem dnevu spomina na mrtve pa dodala: »Ob današnjem dnevu spomina na mrtve pa si le utrgajmo čas in se ob grobovih za trenutek posvetimo spominu na tiste, ki jih ni več med nami. Za trenutek se odmaknimo od vsakodnevnih skrbi in svoje misli delimo s tistimi, ki so nas zapustili in na katere nas vežejo spomini, vezi, doživljaji in leta, ki smo jih skupaj preživeli. Izrazimo spomin in hvaležnost našim pokojnim za vse, s čimer so obogatili naše življenje. Najsi bodo to svojci, prijatelji, znanci, ali pa tisti, ki so svoja življenja izgubili v vojni, zaradi vrednot v katere so verjeli in se zanje žrtvovali, čeprav za najvišjo ceno, za ceno svojih življenj.«

Vir: FB Renata Butala

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj