Na vsebino

Varuhinje rek, skupinska fotografska razstava z okroglo mizo

V sklopu Zelenega tedna v Beli krajini je včeraj v Kulturnem centru Semič potekala okrogla miza na temo belokranjskih vodnih virov in varovanja okolja.

V pogovoru polkrogle mize so sodelovali častni semiški občan prof. dr. Dušan Plut, Niko Šuštarič iz društva Proteus, dr. Božidar Flajšman in doc. dr. Tanja Bagar, ki se je vključila preko videopovezave. Govorili so predvsem o stanju belokranjskih rek in kako skozi podobe javnost ozaveščati o pomenu varovanja teh vodotokov.

Po okrogli mizi je sledilo uradno odprtje skupinske fotografske razstave z naslovom Varuhinje rek, ki je povezala 19 slovenskih rek, 19 fotografov in 29 varuhinj rek. Projekt Varuhinje rek, ki ga vodijo vsestranski umetnici Alja Bulič in Sabell-Christina Fabian ter novinar Erik Valenčič, je namenjen osveščanju o pomenu varovanja vodotokov ter spodbujanju aktivnega državljanstva na tem področju. Projekt povezuje prizadevanja za varovanje narave in človeških okolij z raznolikimi umetniškimi pristopi. Osrednji del projekta je prav skupinska fotografska razstava, ki jo zaznamujeta dva osrednja motiva: slovenske reke in njihove varuhinje.

Z razstavo in spremljajočimi dogodki želijo snovalci projekta vplivati tudi na lokalno laično javnost, da problematiki zaščite vodotokov namenijo več pozornosti in poskušajo najti rešitve za konkretne lokalne izzive ter poleg fotografov in ljubiteljev fotografije nagovoriti še naravovarstvenike, ljubitelje narave - taborniška, ribiška, rekreativna in druga društva ter posameznike -, mlade in šolske otroke, angažirane kulturnike, turiste, novinarje ter predstavnike različnih civilnodružbenih iniciativ in lokalnih skupnosti.

Razstavo si lahko v Semiču ogledate do 1. junija 2023.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj