Na vsebino

Včeraj 189 potrjenih okužb in tri smrti

Včeraj so pristojni opravili 2509 testov na novi koronavirus. Pozitivnih je bilo 189, kar je 7,53 odstotka. Trije okuženi so umrli. Nove okužbe so našli v 78 slovenskih občinah.

Trenutno je v Sloveniji 2206 aktivih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 111 okuženih, na intenzivni negi jih je 20, od tega na respiratorju 10, kažejo podatki Sledilnika covid-19.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na včerajšnji konferenci napovedal: "V torek bo dan resnice." Če se bo namreč trend naraščanja okužb nadaljeval, bo vlada sprejela nove protikoronske ukrepe.

Prejšnji ponedeljek so našli 203 okužbe.

26 okuženih zaposlenih v jeseniški bolnišnici

V Splošni bolnišnici Jesenice so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 26 zaposlenih, poroča TV Slovenija. Okuženi so tudi trije bolniki. Dva okužena oskrbovanca murskosoboškega doma za starejše sta umrla.

"Večinoma so to medicinske sestre, med njimi sta tudi dva zdravnika. Trenutno imamo v bolnišnici tri pozitivne paciente. Od njih sta dva na internem oddelku, eden pa je na ginekološkem oddelku," je za TV Slovenija povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj. O odpovedih nenujnih operacij so bolniki obveščeni. "Je pa dejstvo, da vsaj v tem mesecu elektivne dejavnosti ne bomo izvajali, ker bomo počakali, da se predvsem kadrovska situacija uredi."

Zaradi kadrovske stiske so zaprli oddelke za abdominalno kirurgijo, poškodbeno kirurgijo in gastroenterologijo. Ustavili so izvajanje vseh nenujnih posegov.

Virus je zadnje dni zašel še v dve drugi bolnišnici. V ljubljanskem UKC-ju je pozitivnih 10 zaposlenih in prav toliko bolnikov. V UKC-ju Maribor so potrdili okužbo pri 11 zaposlenih in enem bolniku, pa poroča Radio Slovenija.

Glede na trenutne razmere bi lahko v naslednjih dneh za bolnike s covidom-19 potrebovali tudi 100 dodatnih postelj, ocenjuje vodja strokovne skupine pri vladi za koronavirus Bojana Beović. Bolnišnica v Slovenj Gradcu je začela sprejemati okužene bolnike, na to se pripravlja tudi bolnišnica v Šempetru pri Gorici, v načrtu je širitev infekcijske klinike, še poroča Radio Slovenija.

Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi se danes srečal z direktorji slovenskih bolnišnic zaradi sodelovanja pri obvladovanju širjenja koronavirusa, poroča Televizija Slovenija.

Smrtne žrtve v murskosoboškem domu

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so v ponedeljek ponovili testiranje vseh zaposlenih, katerih testi so bili na prvem testiranju negativni. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili še pri enem zaposlenem, dva oskrbovanca centra s potrjeno okužbo pa sta umrla.

Umrla sta bivala v soboškem centru in sta imela pridružene bolezni; eden je bil nameščen v bolnišnici Murska Sobota, so sporočili iz doma starejših.

Trenutno je v soboškem centru okuženih 15 stanovalcev, eden izmed njih je nameščen v bolnišnici Murska Sobota, preostali so v domu v rdeči coni. Okuženih zaposlenih pa je devet.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj