Na vsebino

Včeraj neuradno precej manj okužb, le 169

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo po 1404 testih včeraj potrjenih 169 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 172 bolnikov, 26 na intenzivni negi. Zaradi covida-19 sta umrla dva bolnika.

Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih štirinajstih dneh (incidenca) je 165.

Kmalu novi ukrepi?

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in 158 hospitaliziranih bolnikih zaradi covida-19 je minister za zdravje Tomaž Gantar v nedeljo na družabnem omrežju Twitter opozoril, da "le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere", in pozval k upoštevanju ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje pa je konec tedna že snovala predloge ukrepov. Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović padca krivulje še ne pričakuje. "Kaže, da se razmere stopnjujejo. Verjetno je k temu doprinesel tudi začetek študijskega leta na univerzah," je v nedeljo dejala za Televizijo Slovenija.

"Mislim, da se ne bomo izognili rdeči fazi. Tudi če danes sprejmemo zadnje ukrepe oranžne faze, se bo krivulja še nekaj časa vzpenjala, preden bodo ti ukrepi prijeli," je dodala.

Večina držav na oranžnem seznamu

V veljavi je odlok, po katerem na zelenem seznamu držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so po poročanju STA le še Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Na rdečem seznamu je manj hrvaških in avstrijskih administrativnih enot, Italija pa v celoti ostaja na oranžnem seznamu.

Za Avstrijo rdeči seznam velja za prihod iz administrativne enote Dunaj. S Hrvaškega so na rdečem seznamu enote Brodsko-posavska, Dubrovniško-neretvanska, Liško-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska in Virovitiško-podravska, na Madžarskem pa enote mesto Budimpešta, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Pest in Vas.
Omejitev veljala za po eno administrativno enoto v Bolgariji, na Danskem, Portugalskem, v Estoniji in Litvi ter za več enot iz Francije, Irske, Nizozemske in Švice ter za številne iz Romunije in Združenega kraljestva.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj