Na vsebino

Včeraj potrdili 244 novih okužb s koronavirusom

V Sloveniji so včeraj o ob 1.274 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 244 ljudeh, kar predstavlja 19,2-odstotni delež okuženih, kažejo spletni podatki Covid-19 Sledilnika. Opravili so tudi 9.127 hitrih antigenskih testov (HAT), a se od sobote naprej vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi. Trenutno je aktivno okuženih 12.836 oseb.

Po podatkih Covid-19 Sledilnika se zaradi covid-19 v bolnišnicah zdravi 738 bolnikov, od tega 135 v intenzivni negi. Na ventilator je priključenih 105 bolnikov. V nedeljo je umrlo 11 oseb s covid-19, skupno od začetka epidemije že 3.728 ljudi.

Po podatkih vlade so v soboto ob opravljenih 1.848 PCR-testih odkrili 329 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 17,8 odstotka. Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 70.752 oseb, z dvema pa 47.647.

V rumeno fazo v začetku marca?

V projekciji širjenja bolezni covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravljajo na Institutu Jožef Stefan (IJS), epidemija v Sloveniji počasi upada. Ocenjujejo tudi, da se vsakih deset dni prekuži približno odstotek populacije. Reprodukcijsko število R je približno 0,83. To pomeni, da ena oseba v povprečju okuži manj kot eno osebo. Ocene nakazujejo, da bi lahko nov, bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje, s katerimi spremljamo trend epidemije, zopet obrnile navzgor.

Epidemiologi bodo lahko po oceni IJS spremljali stike, kar najbolj učinkovito zmanjša širjenje virusa, takrat, ko bo povprečno število pozitivnih testov upadlo pod 300 na dan. "S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih bi lahko to stanje dosegli konec marca," ugotavljajo.

Na nacionalni ravni smo trenutno v oranžni fazi, za prehode med različnimi fazami pa morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitalizacij. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca," kažejo analize IJS.

Vir: Siol.net

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj