Na vsebino

Včeraj potrjenih 1627 okužb, umrlo je 66 bolnikov, največ doslej

Včeraj je bilo ob 6158 testiranjih potrjenih 1627 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 26,42 odstotka. Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Hospitalizirani so 1304 bolniki, na intenzivnih jih je 193.

Prva ocena posledic epidemije je odpovedanih več kot 26.000 nenujnih zdravstvenih storitev, je sporočil zdravstveni minister Tomaž Gantar. Odpovedanih je bilo 5.283 operacij in posegov, med njimi največ operacij sive mrene, sklerozacije krčnih žil in operacij ušes, nosu, usta in grla. Odpovedanih je bilo tudi 8.653 prvih specialističnih pregledov, med njimi in 12.104 nenujnih diagnostičnih preiskav, med njimi največ magnetnih resonanc skeleta in elektromiografije, je na Twitterju sporočil minister za zdravstvo in znova pozval k spoštovanju ukrepov za umiritev razmer v zdravstvenem sistemu, da bo tako omogočen dostop čakajočim na poseg.

Gantar je v ponedeljek ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku posredoval poziv k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabih epidemioloških razmer in posledično obremenjenosti zdravstvenega sistema.

Gantar je v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 ugotavljajo, da se epidemiološke razmere ne izboljšujejo dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema. "Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covidom-19 izgubili."

Na Gantarjev poziv pa se je danes odzval tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. "Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti. Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva," je zapisal na Twitterju.

Uvaja se obvezno redno hitro testiranje

Od ponedeljak je med zaposlenimi v zdravstvu in domovih za starejše obvezno redno hitro testiranje. V domovih opozarjajo, da gre za velik organizacijski zalogaj in tudi, da nekateri izvajalci zahtevajo bistveno višjo ceno od te, ki bi jo krila država. Vlada je sporočila, da so testiranje najprej omogočili zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ter v domovih za starejše, sledile bodo skupine poklicev v t.i. kritični infrastrukturi, kot so zaposleni v šolstvu, v policiji, vojski, zaposleni v gospodarstvu. Ob tem so na Twitterju še zapisali, da bo možnost testiranja ponujena tudi vsem prebivalcem, ob tem pa bo vzpostavljena ustrezna digitalna podpora. Vlada bo izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov.

Povprečje za zadnjih 7 dni 1482 okužb

V nedeljo je bilo po podatkih vlade ob 1751 testiranjih potrjenih 480 okužb. V bolnišnicah je hospitaliziran 1301 bolnik s covidom-19. V nedeljo je umrlo 52 ljudi s covidom-19, skupno doslej 1796. V zadnjih sedmih dneh je bilo v povprečju potrjenih 1482 okužb dnevno. Skupno so do vključno nedelje opravili 557.637 testov in potrdili 86.288 primerov okužbe.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj