Na vsebino

Včeraj potrjenih 353 okužb, umrlo 19 bolnikov

Po podatkih Sledilnika je bilo včeraj s 1458 PCR-testi potrjenih 268 okužb, s hitrimi testi pa jih je bilo odkritih še 85. Skupno je bilo po 4684 testiranjih potrjenih 353 okužb. Hospitaliziranih je 1066 bolnikov s covidom-19, umrlo jih je 19.

Med 1458 v nedeljo opravljenimi PCR-testiranji je bilo pozitivnih 268 izvidov, kar predstavlja 18,4 odstotka. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je opravilo 3226 ljudi, pozitiven izvid pa je prejelo 2,6 odstotka testiranih oziroma 85 ljudi.

Po podatkih vlade je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 1066 bolnikov s covidom-19, kar je 13 več kot dan pred tem. Število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego se je povečalo za štiri in trenutno znaša 169. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 30 ljudi.

V nedeljo je umrlo 19 bolnikov s covidom-19, doslej v Sloveniji skupno 3522.

Nacionalni laboratorij dokončno potrdil angleško različico koronavirusa

Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, hrano in okolje (NLZOH) so sporočili, da so dokončno potrdili angleško različico novega koronavirusa v decembrskem vzorcu, pri katerem so že na začetku januarja poročali o zelo verjetni prisotnosti tega novega tipa virusa. Z uporabo drugačnega načina sekvenciranja jim je uspelo prebrati celotni virusni dedni zapis, ki se ujema z angleško različico. Oseba, ki ji je bil odvzet vzorec, je pripotovala iz Anglije decembra lani, tako je to do zdaj najzgodnejši potrjeni vnos angleške različice v Slovenijo.

V laboratoriju so poleg tega za nazaj preverjali tudi prisotnost angleške različice novega koronavirusa s posebnimi PCR-testi. Direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik je prejšnji teden pojasnila, da so ob ponovnem analiziranju 877 vzorcev našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa. Rezultate morajo potrditi še s sekvenciranjem. Kot je dejala, za zdaj kaže, da se ta različica virusa po državi ni zelo razširila in je bilo vnosov očitno več.

Nova pošiljka Pfizerja, kmalu predvidoma tudi prva dobava cepiva AstraZenece

V Slovenijo bo danes prispela nova pošiljka z okoli 17.550 odmerki Pfizerjevih cepiv. Naslednja pošiljka Pfizerjevega cepiva se pričakuje v torek, 9. februarja, ko naj bi v Slovenijo prišlo novih 17.550 odmerkov, nato 15. februarja 21.060 odmerkov in 22. februarja 22.030 odmerkov, so pojasnili na NIJZ-ju. Pfizerjeva pošiljka ta teden bo namenjena predvsem za drugi odmerek cepljenja. V prihodnjem tednu pa bodo nadaljevali s cepljenjem starejše populacije, cepiva bodo namenjena za starejše od 70. let.

V preteklih dneh je v Slovenijo prišla tudi nova pošiljka cepiv proti covidu-19 proizvajalca Moderna, šlo je za 2400 odmerkov. Nova pošiljka z 4800 odmerki Moderninega cepiva se pričakuje v petek.

Ni pa še znano, kako bo z nadaljnjimi pošiljkami cepiva AstraZenece, ki je zeleno luč Evropske agencije za zdravila in Evropske komisije dobilo konec prejšnjega tedna. Po napovedi NIJZ-ja bo prva pošiljka cepiv AstraZenece v Slovenijo prišla konec tedna ali pa v začetku prihodnjega tedna. Gre za 15.000 odmerkov cepiv. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v nedeljo na Twitterju sporočila, da bo podjetje AstraZeneca v prvem letošnjem četrtletju EU-ju dobavilo 40 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj