Na vsebino

Veselje po padcu meje tudi v Brezovici

Veselo je bilo na novega leta dan tudi na maloobmejnem prehodu Brezovica. Krajevna skupnost Suhor je skupaj z DVD Radatovići ter Društvom Žumberčanov in prijateljev Žumberka pripravila slovesnost ob vstopu Hrvaške v schengensko območje.

Območje, ki je že zgodovinsko na eni in drugi strani meje dihalo skupaj, ne ločuje več meja. Kakšen praznik je to za vse nas in posebej za ljudi, ki živijo tam, obdelujejo zemljo na eni in drugi strani meje, pa tudi za podjetje Kolpa! Pomnimo, da je tukaj potekala ena od najbolj neživljenjskih mej med Slovenijo in Hrvaško. Zaradi zaprtega mejnega prehoda (po uvedbi schengenskega režima) in sila zapletenega poteka meje na tem področju se je npr. tovorni promet med podjetjema Kolpa Metlika in Kolpa Radatoviči, ki ju loči le 10 kilometrov, v določenem obdobju podaljšal na več kakor 90 kilometrov (leta 2010 sta izziv rešila zunanja ministra Žbogar in Jandroković).

Slovesnosti so se udeležili metliška županja Martina Legan Janžekovič, aktualna županja Ozalja Lidija Boštnjak in njena predhodnica Biserka Vranić, predsednik KS Suhor Marko Žlogar, predsednik KS Radatoviči Ilija Strahinič, župnik metliške grkokatoliške župnije Ivan Skalivsky in direktor podjetja Kolpa v Radatovičih Marko Kure.

Za prešerno vzdušje sta poskrbeli Folklorna skupina Izvor in Tamburaška skupina Klasje.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj