Na vsebino

Vloga lokalnih skupnosti in drugih deležnikov pri upravljanju z migracijskimi tokovi

Črnomaljski župan Andrej Kavšek se je danes udeležil konference z naslovom "Vloga lokalnih skupnosti in drugih deležnikov pri upravljanju z migracijskimi tokovi" v Ljubljani, kjer je izpostavil težave, s katerimi se soočamo kot obmejna občina zaradi migracij. Današnji dan je bil izbran v spomin na tragičen dogodek pred šestimi leti, ko je pred obalo Lampeduse potonila ladja z begunci in je pri tem utonilo 370 ljudi.

Poudaril je, da se morajo ljudje ob meji počutiti varno in prisotne seznanil s težavami, s katerimi se soočamo:

- pomanjkanje primerne infrastrukture za potrebe patruliranja ob meji in učinkovitega sodelovanja med lokalnimi ljudmi ter
policijo (tudi razsvetljava, ceste, dostopnost, intervencije);
- uničenje poljskih poti zaradi intenzivnega nadziranja meje;
- smeti, ki jih puščajo migranti za seboj;
- padec vrednosti nepremičnin ob Kolpi;
- prevozi otrok v šolo;
- zagotavljanje zdravstvene oskrbe (intervencije zdravnika)
- zmanjšana prisotnost policije in posledično več vlomov.

Župan je še enkrat pozval državno oblast, da oblikuje ustrezne politike za zagotovitev varnosti občanov in preprečitev nezakonitih migracij na lokalni, nacionalni in EU ravni, kot tudi za njihovo usklajeno in učinkovito izvajanje. Na to želimo obmejne občine tudi skupaj opozoriti vlado, in sicer s pripravo pobude za izboljšanje razmer v obmejnih občinah.

Konferenca je sklicana v okviru mednarodnega projekta, ki ga sofinancira EU – ˝Utrinki iz meja-Snapshot from the borders˝, v katerem sodeluje več kot 30 lokalnih skupnosti in organizacij civilne družbe iz 13 držav članic EU. Iz Slovenije sta poleg ISCOMET inštituta partnerja še Mestna občina Maribor in Občina Črnomelj; pri organizaciji današnje konference pa sodeluje še Mestna občina Ljubljana, ki je pokrovitelj dogodka. Koordinator projekta je otoška italijanska občina Lampedusa in Linosa.

Dolgoročni cilj projekta je krepiti sodelovanje in povezovanje občin, regij in nevladnih organizacij v EU, ki se neposredno soočajo s problemi migracij in na ta način spodbujati oblikovanje ustreznih politik in praktičnih rešitev na lokalni, nacionalni in evropski ravni, kot tudi prispevati k njihovem usklajenem in učinkovitem izvajanju. To je zlasti pomembno sedaj, ko se oblikuje nova struktura organov EU. V okviru projekta se organizira mednarodna povezava zainteresiranih lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij iz držav EU, ki bi se v bodoče kot institucionalizirana oblika, verjetno v okviru Odbora regij EU, ukvarjala s to problematiko.

Vir: Občina Črnomelj / Sloga

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj