Na vsebino

Vprašanje belokranjskim županom glede podpisa odprtega pisma

Včeraj smo v uredništvo spletnega portala Radio Odeon prejeli vprašanje bralca, ki ga je naslovil na belokranjske župane, tiče pa se nedavnega podpisa županov dolenjskih in belokranjskih občin POGLEJ.

Bralec sprašuje tako:

"V čigavem imenu so župani podpisali pismo o varovanju meje? Je to stališče občinskih svetov, osebno stališče županje/županov, stališče Občine Črnomelj/Metlika/Semič? Zakaj te informacije ni na nobeni občinski strani? Na novomeški je."

Odgovore vseh treh županov smo prejeli že danes, odgovori so sledeči:

Andrej Kavšek, črnomaljski župan:

Pozdravljeni,

župan je aktiven v Pobudi za zaščito prebivalcev in bivalnega okolja zaradi migracij in ker se zavzemamo za varnost na južni meji, je tudi sam podpisnik odprtega pisma. Gre za poziv k ustreznem ukrepanju in kot pobudnik so novico objavili na novomeški strani. Župan je v sklopu prej omenjene pobude podoben poziv že podpisal in o tem smo poročali takrat.

Lep pozdrav.

Kabinet župana

Darko Zevnik, metliški župan:

Odprto pismo so pripravili župani dolenjskih občin in nas v petek pozvali k sopodpisu. Navkljub željam nekaterih kolegov, da se retorika v pismu zaostri, sem sam pogojeval sodelovanje s tem, da ostane pismo v obliki, kot je bilo kasneje tudi poslano.

Namen pisma je jasen v prvem odstavku in to je ohranitev prioritete zagotavljanja varovanja južne meje Republike Slovenije. Ne gre za noben poziv po novih ograjah ali pa po napotitvi vojske na mejo, saj policija ob pomoči vojske dobro opravlja svoje delo. Z zaprtjem maloobmejnih prehodov pa se je sprostilo določeno število policistov, ki se jih lahko prerazporedi z mejne policije na zeleno mejo.

Glavni razlog, da sem podprl pismo, je nevaren eksperiment notranjega ministra g. Hojsa, ki je javno na tiskovni konferenci napovedal prerazporeditev policistov z južne meje na nadzor upoštevanja odloka o prepovedi gibanja v notranjosti Slovenije. S tem je dal zeleno luč vsem, ki se ukvarjajo z organizacijo ilegalnih prehodov, da imajo prosto pot za svoje delo, kar bi bilo kasneje razlog za uveljavitev ostrejših ukrepov, ki vključujejo tudi aktivacijo vojske, za kar sedaj nimajo nobenih argumentiranih razlogov.

S spoštovanjem

Darko Zevnik, župan

Polona Kambič, semiška županja:

Pozdravljeni,

k podpisu odprtega pisma o nujnosti prioritetnega zagotavljanja varnosti na južni meji RS, je na pobudo MO Novo mesto, pristopila tudi Občina Semič. Za ta korak sem se odločila kot županja, saj podpiram vse aktivnosti, da se zagotovi zdravje in varnost ljudi ter premoženja v delu države, ki je zelo izpostavljen prehodom migrantov.

Prejeli smo odgovor predsednika Državnega zbora, ki ga prilagam v priponki. Oboje smo objavili na spletni strani občine.

Lep pozdrav,

Polona Kambič, županja

Vsem trem se zahvaljujemo za odgovor čeprav dvomimo, da je naš bralec pri vseh prejel odgovor na vprašanje, ki je bilo zelo enostavno.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj