Na vsebino

Vseslovensko petje s srci

V semiškem trškem jedru so se včeraj s slovensko pesmijo pridružili tradicionalnemu projektu Vseslovensko petje s srci, s katerim so organizatorji že šestič po vrsti povabili vse generacije, da se pridružijo pri prepevanju ljudskih pesmi. Dogodek poteka na dan zelenega Jurija, ki po izročilu v domove prinaša zdravje in obilje, ter ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic. V Semiču so nastopili Mešani pevski zbor Društva upokojencev Semič, Semiški klobukarji, skupini Čebelice in Mravljice Enote vrtec Sonček Semič ter Mlajši otroški in mladinski pevski zbor OŠ Belokranjskega odreda Semič.

Pobuda Vseslovensko petje s srci je nastala pred šestimi leti z namenom, da bi združila državljane in državljanke Slovenije ter Slovence in Slovenke v sosednjih državah in po vsem svetu v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon slovenskemu jeziku, kulturi tradiciji in državi. Skupno prepevanje prispeva k povečanju energije, nas poveže v enotno zvočno celoto. To so vedeli že naši predniki, ki so ob delu vsakodnevno prepevali. Sodobni svet nas je od te prvobitnosti odtujil in osamil. Moč naroda v njegovem izročilu. V naših ljudskih pesmih najdemo vero, upanje, nauke in svarila, sporočila iz davnine. »Pesem je izročilo spomina, stik z dušo naroda«, pravi Ljoba Jenče.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj