Na vsebino

Zakladnica tudi uradno odprta

V sklopu Jurjevanja sta črnomaljski župan Andrej Kavšek in direktorica RIC Bela krajina Barbara Papež Lavrič danes uradno odprla Zakladnico - novo urejeno turistično vstopno točko v mesto in občino. V Zakladnici je skozi stalno razstavo predstavljena kulturna in naravna dediščina, replike nekaterih pomembnih zgodovinskih predmetov, ter druge zanimivosti Črnomlja in Bele krajine. Iz te nove izhodiščne točke pohajkovanja po Črnomlju in Beli krajini, vodijo poti do ostalih znamenitosti in lepot dežele belih brez.

Mestna Zakladnica je nastala v okviru čezmejnega sodelovanja Črnomlja in hrvaškega Jastrebarskega. Prostor nove Zakladnica je bil dolga leta zapuščen in ideja mestne zakladnice ni oživela samo opuščenega kletnega prostora, ampak je tudi iztočnica za vse nadaljnje ureditve ter vsebine tega območja.

S projektom kulTura, ki je bil izveden preko programa Interreg, je RIC Bela krajina, kot partner v projektu, prostor opremil, z izgradnjo klančine, ki poteka po brežini nad reko Dobličico, pa je omogočen tudi dostop gibalno oviranim osebam. Novo urejen dostop ponuja čudovite poglede na Dobličico ter hribovje Poljanske gore in Kočevskega Roga. Urejen je tudi dostop do bodočih javnih sanitarij, ki jih bo občina pričela urejati v kratkem.

»Veseli me, da imamo v mestnem jedru novo privlačno točko in srčno upam, da bo zaživela v svoji lepoti,« je ob odprtju povedal župan Andrej Kavšek in izpostavil tudi ostale projekte, ki se bodo letos začeli v sklopu ureditve starega mestnega jedra. Občina namreč nadaljuje z ureditvijo trga pred Zakladnico, v zaključni fazi je izdelava projektne dokumentacije za obnovo pritličja črnomaljskega gradu, prvo fazo ureditve atrija in kleti pa bodo izvedli oktobra letos s pomočjo pridobljenih sredstev Ministrstva za kulturo. Na razpisu omenjenega ministrstva so pridobili tudi sredstva za izvedbo nujnih vzdrževalnih del na Stoničevem gradu, ki je v delni občinski lasti od lanskega leta. Obnovili bodo tudi fasado cerkve sv. Petra, za katero je na razpisu uspešno kandidirala Župnija Črnomelj – Dragatuš, del sredstev pa bo prispevala tudi občina.

Naložba je stala 316 tisoč evrov, ki jih je Občina Črnomelj zagotovila iz lastne blagajne. Za notranjost Zakladnice je v vrednosti slabih 60 tisočakov poskrbel RIC Bela krajina, 85 odstotkov v sklopu projekta kulTura, 15 odstotkov pa z lastnimi sredstvi.

Bogato vsebino Zakladnice je na današnji otvoritvi podrobneje predstavil zgodovinar Janez Weiss. Program, ki ga je povezoval Rok Babič sta glasbeno obogatila Tina in Aljoša Vrščaj.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj